IZBOLE JE OSE?

NIJE PRIMIJETILA NIŠTA ČUDNO, NO POLICAJAC JEST! Pogledajte gumu na ovom automobilu i zašto je vozačica odmah isključena iz prometa...

 
 Public Protection Team City of Derby

Policajac u Britanskom Derbyju nije dvojio ni trenutka kad je iz prometa isključio automobil s gumom oblika kakav se ne viđa svaki dan. “Izgledala je kao da ima abnormalnu anomaliju materijala”, izjavio je kasnije.

Naime, na jednovolumenu u kojem je vozačica prevozila djecu u školu ugledao je prednju gumu prepunu neobičnih mjehura i pomislio kako nešto doista nije u redu te da osoba za volanom nema nikakve garancije sigurnosti za nastavak vožnje.

Zaustavio ju je i potom obiteljski van odvezao kod obližnjeg vulkanizera kako bi zamijenio gumu.

Poznata je stvar da je pojava već samo jednog mjehura na bočnoj stranici gume alarm za uzbunu što je oštećenje obično uzrokovano udarom o tvrdu površinu.

Rezultat je oštećenje unutarnjeg sloja gume kad se stvara malena rupu ili puknuće koje ugrožava čvrstoću bočnog zida.

U većini slučajeva udar koji je uzrokovao štetu nije bio dovoljno jak da ga vozač primijeti, a ipak je bio dovoljno kritičan da ošteti unutarnji sloj gume. Udarci u rubnjaka, rupe na cesti ili izbočene tračnice najčešći su krivci.

No, ponekad mjehur bočne stijenke može biti uzrokovan strukturnim nedostatkom gume. U tim rjeđim slučajevima, guma se može zamijeniti na temelju jamstva proizvođača gume.

Bez obzira na uzrok oštećenja, izbočina u bočnom zidu je “bomba” koji čeka prsnuće I odmah je treba zamijeniti.

Zato je prava enigma kako je vozačica ovog obiteljskog jednovolumena uspjela ignorirati čak 13 mjehura na bočnoj stranici gume...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:25