ZANIMLJIVI PODACI

OVIH 10 MODELA NAJBRŽE GUBI VRIJEDNOST NAKON PRVE GODINE VLASNIŠTVA Neslavni rekorder s gubitkom od 40 posto vrijednosti je jedna njemačka limuzina

 

Kupnja novog automobila predstavlja značajni financijski izdatak, a pritom nije riječ o nekoj dobroj „investiciji” budući da znamo da automobili vrlo brzo gube vrijednost (osim ako kupite kakav limitirani primjerak za nekoliko stotina tisuća eura, ali to je sasvim druga priča).

Kupci prilikom kupovine često gledaju i kakve su mogućnosti za prodaju nakon određenog vremenskog razdoblja u kojem ga planiraju voziti. Najneisplativija varijanta je kupnja novog automobila i prodaja istog već za godinu dana.

Znamo da već po izlasku iz salona automobil gubi na vrijednosti, a prva godina često je najnepovoljnija budući da automobil ima relativno malo kilometara, očuvan je, ali cijenom ne može biti niti blizu novog.

Kompanija iSeeCars koja se bavi istraživanjima tržišta automobila u SAD-u objavila je rezultate novog istraživanja u kojem su se pozabavili modelima koji u prvoj godini najviše gube na vrijednosti.

Dakle, ovih 10 modela najbolje je ne prodavati nakon prve godine, jer će takav potez biti financijski neisplativ. S druge strane, tko kupuje godišnjaka – ovo su modeli na kojima će se najviše uštedjeti.

Krenimo redom (modeli su poredani prema postotnom smanjenju vrijednosti):

10. BMW Serije 4 Coupe

Bavarski coupe nalazi se na desetom mjestu, a prema rezultatima kojima raspolaže iSeecars prosječno u prvoj godini izgubi 36 posto vrijednosti (18,960 dolara).

9. Mercedes CLA Coupe

Jedno mjesto ispod BMW-a nalazi se Mercedes CLA, sportski limuzina s coupeovskom linijom krova koja, unatoč atraktivnom dizajnu, nakon godinu dana izgubi čak 37 posto vrijednosti.

8. Land Rover Evoque

Jaguar Land Rover

Trendovski crossover Evoque nalazi se na 8.mjestu sa prosječnim padom vrijednosti od 37,3 posto u prvoj godini.

7. BMW X6

Prema rezultatima iSeecars-a, X6 gubi 37,7 posto vrijednosti nakon prve godine, što je u apsolutnom iznosu oko 31,665 dolara „gubitka” ako se gleda prosječna cijena novog.

6. Chevrolet Camaro Cabrio

Jedini američki model na listi, Chevrolet Camaro u kabrio izdanju gubi 37,8 posto svoje vrijednosti, a zanimljivo je da Coupe izvedba gubi puno manje – 18,6 posto.

5. BMW Serije 3

Bavarska limuzina u prvih godinu dana u prosjeku izgubi 38,2 posto vrijednosti, prenosi iSeecars.

4. Volvo S90

„Korak do postolja” nalazi se švedska limuzina koja gubi prosječno 40,1 posto svoje vrijednosti nakon godinu dana.

3. Jaguar XE

Treće stepenica na postolju pripada Jaguaru XE koji gubi 40,9 posto vrijednosti.

2. Audi A6

Drugi na listi – Audi A6 – nakon prve godine izgubi čak 41 posto vrijednosti.

1. BMW Serije 7

Na prvom mjestu ove neslavne liste nalazi se bavarska luksuzna limuzina – BMW Serije 7 koja prema ovom istraživanju izgubi 43,4 posto vrijednosti. Ipak, prosječni vlasnik ovakvog modela vjerojatno uopće ne mari za ovakav pad vrijednosti, a osim toga, malo je vjerojatno da će vlasnici već nakon godinu dana mijenjati ovakve automobile...

Izvor: iSeeCars.com

Pogledajte cijelu tablicu:

iSeeCars.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:17