ZAVARALI ELEKTRONSKI MOZAK

STUDENTI IZVELI OPASNU MANIPULACIJU AUTOPILOTA TESLE Projekcijom osoba, znakova i traka iz jeftinog drona zbunili skupi sustav što može biti fatalno!

 
 faz.net

Istraživački tim studenata iz Izraela na sveučilištu Ben-Gurion demonstrirao je kako uz pomoć jednostavnog projektora mogu prevariti Teslin „autopilot” sustav autonomne vožnje.

Kako? Putem projektora odlučili su pred Teslu postaviti projekcije znakova, traka, ograničenja i sl. te bilježiti na koji će način automobil reagirati.

Proces je krenuo nabavom komercijalnog jeftinog drona iz prve trgovine elektroničkom opremom na koji je postavljen projektor. Može li zavarati Teslin sustav? Pogledajte video:

Dakle, „fantomi”, kako ih studenti nazivaju, za Teslu predstavljaju prave pojave. Primjerice, projekcija osnivača Elona Muska na cesti za Teslin je sustav značila čovjeka koji je na cesti i u opasnosti, pa je automobil smanjio brzinu (doduše, nije se dogodilo potpuno zaustavljanje).

Nadalje, projekcija lažnog znaka s ograničenjem brzine projicirana na samo 125 milisekundi rezultirala je time da je Teslin sustav to prepoznao kao pravo ograničenje. Osim toga, moguće je i manipuliranje trakama.

Lažna projekcija trake koja odjednom skreće ulijevo također je prevarila sustav i rezultirala blagim skretanjem u suprotnu traku (prava traka zapravo vodi ravno, a projekcija je uspjela zbuniti sustav) što potencijalno može biti iznimno opasno.

Naravno, u Tesli napominju da je uz Autopilot nužan ljudski nadzor, no ovim istraživanjem autori su htjeli skrenuti pozornost na mogućnost manipuliranja sustava uz pomoć jeftine tehnologije koja je dostupna svima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22