KAD AUTI POSTANU BIZNIS

VALUTA IZ MARANELLA VRIJEDNIJA OD ZLATA: Ferrari 250 GTO promijenio vlasnika za 68 milijuna eura i postao najskuplji automobil na svijetu!

 
 Youtube screenshot

Ferrari 250 GTO uvjerljivo je najskuplji model na tržištu pa tako svako malo čitamo kako se neki od 39 proizvedenih primjeraka prodao za neku suludu cifru. Ovaj vikend tako je oboren novi rekord, i to kakav! Legendarni 250 GTO Series 1 "Christian Glaesel" prodan je Davidu Mac Neilu, izvršnom direktoru kompanije WeatherTech. Cijena? Čak 68 milijuna eura, čime je postao apsolutni rekorder! Podsjetimo, posljednji Ferrari 250 GTO prodan je za 52 milijuna eura što ga je činilo najskupljim automobilom na svijetu. Dobra stvar je da ovaj 250 GTO neće stajati u garaži. Naime, novi vlasnik poznati je ljubitelj i kolekcionar Ferrarija, a svoje rijetke modele vozi po trkaćim stazama, relijima i redovito posjećuje različita događanja sa klasičnim automobilima.

Foto: Youtube screenshot, Carbuzz

A 250GTO kojeg je kupio već ima bogatu trkaću povijest. Riječ je naime o automobilu koji je debitirao 1963. godine na 24 Sata Le Mansa, a različiti vlasnici u ovom su modelu nastupali na utrkama poput Tour De Francea (gdje je odnio pobjedu 1964. godine), 1000 KM Nürburgringa, 500 KM Spa i drugim prestižnim natjecanjima. Automobil je dobio nadimat "Christian Glaesel" prema njemačkom trkaćem vozaču koji ga je kupio 2003. godine i redovito ga dovozio na izložbe automobila poput Pebble Beach Concours d'Elegance, Concorso d'Eleganza Villa d'Este itd. Naravno, automobil je na mnogim od spomenutih događanja osvajao nagrade, što i ne čudi s obzirom na bogatu povijest, odlično stanje (90-ih godina specijalizirana kompanija DK Engineering odradila je restauraciju) i samu činjenicu kako je riječ o svetom gralu klasičnih automobila. Vodeći povjesničar za Ferrarijeve modele Marcel Massini smatra kako je ovaj primjerak jedan od tri najočuvanija na svijetu. Pritom smatra da je keširanje 68 milijuna eura prilično mudra investicija. Naime, procjenjuje se da će se za 5 godina ovaj model prodati za vrtoglavih 86 milijuna eura!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23