POLOVNI AUTOMOBILI

TEST RABLJENOG: DESET GODINA STAR MITSUBISHI LANCER Dijamanti ne gube sjaj ni kad više nisu novi

Samozatajna, vrlo prostrana japanska limuzina imala je i peterovratnu izvedbu Sportback, a oboje su tipično japanski dugovječni automobili, kojima je svjetsku prepoznatljivost donijela sportska serija Evolution. Benzinci su bučni i nepoderivi, a dizelaš - Volkswagenov

Nedavno smo se vozili u Lanceru jedne Zagrepčanima poznate taksi tvrtke, koji je u nepunih pet godina prešao 257 tisuća kilometara. I to s benzinskim motorom, s plinskom instalacijom.

Prema radu i stanju auta, vidljivo uredno održavanog, rekli bismo da ima četiri-pet puta manju kilometražu. Nije to, međutim, ništa neuobičajeno za Mitsubishi, čiji su automobili poznati po kvaliteti i dugovječnosti, ali tržišno to ni blizu ne koriste koliko bi mogli. Nešto kao Subaru za mase, moglo bi se reći.

Mitsubishi Lancer 1.8 2010.
Marin Tomas
 

Mitsubishi kao brand čije ime u slobodnom prijevodu znači tri dijamanta i Lancer (u prijevodu - kopljanik) kao kompaktna limuzina hrvatskim kupcima postali su bliski početkom 1990-ih, u godinama prodajnog buma, nakon izlaska Hrvatske iz propale Jugoslavije.

Kasniji modeli nisu više uspjeli dohvatiti takvu popularnost, pa tako ni posljednja, deveta generacija iz 2007., koja nakon gašenja proizvodnje prije tri godine i preorijentacije Mitsubishija na SUV modele, nije više niti dobila nasljednika. Velik su dio imidža sagradili slavni WRC modeli iz serije Evolution, ali to je jedna sasvim druga priča.

Mitsubishi Lancer 1.8 2010.
Marin Tomas
 

Godinu dana nakon limuzine predstavljena je peterovratna Sportback izvedba, dinamičnijeg, fastback izgleda i jednakog komfora te nešto manjeg, ali pristupačnijeg prtljažnika. Razlike su samo u stilu, čiji dizajn potpisuje Bosanac Omer Halilhodžić, ali sve vrline i mane su im jednake.

Izvedba je tipična japanska: prostranost je odlična, tu su tvrda, ali kvalitetna, trajna i dobro obrađena plastika, čvrsta i u pravilu pedantna izrada, dobra oprema s prepoznatljivim japanskim stilom prekidača i nažalost, slaba zvučna izolacija.

Mitsubishi Lancer 1.8 2010.
Marin Tomas
 

Vozi li se smireno i bez forsiranja to neće dolaziti do izražaja, ali jačim dizanjem okretaja buka motora bitno umanjuje komfor vožnje. Nažalost, niti rad inače izvrsnog ovjesa, čija robusnost pokazuje da se može nositi i s brutalnim Evolution motorima, nije baš uvijek očekivano tih. Što se motora tiče, zanimljivo je da je dizelski motor - Volkswagenov.

Mitsubishi Lancer 1.8 2010.
Marin Tomas
 

Pod oznakom 2.0 DI-D krije se poznat i bučan pumpa brizgaljka 2.0 TDI dizelaš (140 KS), čija prodaja je prestala već 2010. (na pojedinim tržištima zadržao se do 2012.). Na hrvatskom tržištu rabljenih ipak je najviše atmosferskih benzinaca 1.5 (109 KS) i kasnijih 1.6 (117 KS), a ima ponešto i najjačeg 1.8 (140/143 KS).

 

Svi su opremljeni izvrsnom MIVEC tehnologijom promjenjivog rada ventila, fino dišu u niskim okretajima i obožavaju visoke, a dobro podnose i plin. Što se pouzdanosti tiče, poznata izreka japanskih mehaničara vrijedi i za Lancer: da nema redovnih servisnih intervala, ne bi imali što raditi.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija