MAMAC ZA POGLEDE

FOTO, VIDEO: TEST MERCEDES E-klase Coupé 220d Uzvišen nastup, vrhunska tehnologija, elegancija i luksuz za četvero

 
 Marin Tomaš

Nakon lanjskog uspješnog starta nove E-klase ove je godine Mercedes lansirao novu karoserijsku varijantu s oznakom E, točnije atraktivnu coupé izvedbu koja i dok stoji djeluje uzvišeno, moćno i elegantno, baš poput njegovih uglednih prethodnika, još od modela W114 Coupé proizišlog iz olovke čarobnjaka dizajna Paula Bracqa iz 1968. do danas. Osim bitno atraktivnijeg i modernijeg nastupa od prethodnika ,nova E-klasa Coupé s dimenzijama 4826 mm u dužinu, 1860 mm u širinu i 1430 mm u visinu porasla je u svim smjerovima. Pritom je testni primjerak bio lakiran u specijalnu nijansu crvene metalik boje što u kombinaciji s doplatnim paketom AMG Line nigdje na cesti ne može proći nezamijećeno.

Foto: Marin Tomaš

Osim činjenice da tipično coupeovski, za razliku od C-klase coupe, ovdje nema središnjeg nosača krova što upućuje na prestiž, ove brojke ukazuju na više prostora u luksuzno uređenoj kabini. I ovdje baš kao i kod E-klase sedan u boljim paketima pronalazimo identičan golemi 12,3-inčni zaslon, s tom razlikom da su za ovu priliku otvori ventilacije izvedeni u “turbina” stilu. Kokpitom dominira ta velika ravna ploha multimedijskog i info zaslona s digitalnim instrumentima i projiciranjem svih mogućih funkcija u jednom klasičnom ambijentu, no vrlo se dobro uklopio, a opsluživanje i šetnja kroz menije vrlo je intuitivna i logična, no neka prvo sjedanje za volan budućih vlasnika ipak prođe u desetak ili petnaest minuta "učenja" funkcija.

Merecedes E220d Coupe 2017.
Marin Tomaš

Uređenje interijera, općenito, zaslužuje samo superlative po pitanju dojma i ambijenta, a svijetli tonovi donjeg djela kokpita, obloga na vratima te sjedala presvučenih kožom Artico ostavljaju dojam veće prostranosti. U kombinaciji sa svijetlim oblogama od nepoliranog drva brijesta upotpunjen je dojam elegancije i prestiža. Na stražnjoj klupi pak, udobno će se smjestiti dvije odrasle osobe, a bit će tješnje tek za mjesta za glave zbog coupeovske, prema straga strmo padajuće linije krova što smanjuje prostor u kabini. Udobnost vožnje u velikom Mercedesovom coupeu ne može biti bolja, no na lošijem asfaltu taj dojam donekle kvare golemi aluminijski naplaci od 20 cola s gumama 245/35.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marin Tomaš

Ispod poklopca testnog primjerka bio je ugrađen novi 4-cilindarski 2,0-litraš sa 194 KS i 400 Nm, po svemu jedan je od najboljih dizelskih strojeva današnjice. Premda se u motornoj ponudi mogu birati još tri turbo benzinca - dva četverocilindarska i jedan šesterocilindarski u modelima E200, E300 i E400, dizelski stroj je nekako najzanimljiviji našim kupcima, barem u sedanskoj E-klasi, pa je bio pravi izazov procijeniti kako pristaje jednom uzvišenom elegantnom coupeu. Tako osim prisutnosti "štektanja" motora što nije dominantna karakteristika, ali se ipak čuje, ovom stroju nismo mogli pronaći zamjerke. Uparen sa serijskim automatskim mjenjačem 9G-Tronic, koji munjevito i mekano juri kroz svih 9 stupnjeva, nevjerojatno dobro prikriva da vuče automobil težak 1735 kilograma. Mjerenja pritom govore sve: stotku E 200d Coupe hvata za 7,4 sekunde, ubrzava od 60 do 100 km/h u programu Sport+ za samo 4,3 sekunde i uz malo strpljenja nabire brzinu od 242 km/h. To je dakle, prije svega luksuzni, ali i brz coupe, posebno u režimima Sport i Sport+. Na valu okretnog momenta i sjajnog mjenjača, koji motor stalno drži u punoj snazi između 1500 i 3000 okretaja, autocestom se krtstari glatko i gotovo nečujno, te iznimno štedljivo.

Pri konstantnoj brzini od 130 km/h u devetom stupnju prijenosa motor prede na samo 1500 okretaja i troši svega 5,5 litara! Odlična zvučna izolacija i masivnost pritom dobro prikrivaju osjećaj brzine i uz stalnu spremnost motora da trenutno reagira na gas u vožnji dobro treba pripaziti s ograničenjima brzine. Potrošnja od 6 litara na otvorenoj cesti i 7,5 litara u gradu također je za svaku pohvalu. Kralj na autocesti, na regionalnim ili brdskim pravcima E 200d Coupe ipak pokazuje koliko je težak, no multilink ovjes podnosi sva iskušenja i vozi sigurno uz revno djelovanje silne elektronike. Na koncu, dizelski stroj ispod poklopca E-klase coupe nudi dodatnu vrijednost po pitanju potrošnje bez odricanja bilo čega što može ponuditi benzinac, a kada dođemo do osnovne cijene dizelske verzije od 472.000 kuna možemo kazati kako je u skladu s renomeom marke i klasom modela. Posebice sa svim mogućim doplatama kojima je raspolagao testni primjerak koje su cijenu podigle do 680.300 kuna.

Ukratko

Elegantna maska u formi svijetlog saća, sofisticirana samoaktivna diodna svjetla, brojne kromirane površine i sportski široki bokovi samo su neki od detalja koji Mercedesov coupe čine dizajnerskim remekdjelom moćnih bokova i sjajnih proporcija. Zanimljivo: coupe vozi na platformi limuzinske izvedbe, ali skraćenoj za 7 centimetara. Coupe je stoga i kraći za 9 centimetara, ali je širi za 1 i niži za 4 centimetra

Zasad su u ponudi samo jedan dizelski motor E 220d (194 KS), ali i tri turbobenzinska: E 200 (184 KS), E 300 (245 KS) i E 400 4matic (333 KS)

COUPE 220d

TEHNIČKI PODACI

Motor turbodizelski, 1950 ccm

Snaga 143 kW/194 KS pri 3800/min

Moment 400 Nm pri 1600/min

Pogon stražnji

Mjenjač automatski, 9 stupnjeva

Dimenzije 483 x 186 x 143 cm

Osovinski razmak 287 cm

Prtljažnik 425 litara

Gume 245/35 R 20, Goodyear

Masa 1735 kg

Ispuh C02 119 g/km

MJERENJA

Brzina 242 km/h

0-100 km/h 7,4 sekundi

Potrošnja 6,3 l/100 km

Cijena 472.000 kuna

S doplatama 680.300 kuna

SERIJSKA OPREMA: 17-colni alu-naplaci • multimedija • parkirna kamera • diodna svjetla • upozorenje na vizila u mrtvom kutu • uređaji za čitanje znakova i držanje smjera • touchpad • središnja konzola u drvu • volan u koži Nappa • komforna sjedala • gume run-flat • električni paket sjedala i retrovizora…

DOPLATE: metalik • koža • paket AMG Line (20-colni naplaci, koža Artico, prošireni blatobrani, aktivni ovjes…) • diodna svjetla Multibeam • hifi Burmeister • Command Online • široki dodirni zaslon • Distronic Distance Pilot • Parking Pilot • grijanje sjedala / ukupno 208.320 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:08