VN BRAZILA

Vettelov hat-trick za povijest

Njemački vozač Sebastian Vettel u Red Bullu obranio je naslov svjetskog prvaka nakon što je u zadnjoj utrci sezone Velikoj nagradi Brazila u Interlagosu zauzeo šesto mjesto.

U dramatičnoj utrci koja mu je počela kao u najgoroj noćnoj mori, a završila suzama radosnicama na kiši Interlagosa, Sebastian Vettel srušio je velikog Ayrtona Sennu i u njegovom dvorištu postao najmlađi trostruki svjetski prvak u povijesti.

Bio je to 110-minutni put od pukovnika do pokojnika i natrag. Na stazi koju su cijelo vrijeme škropili oblaci, Vettel je završio četiri mjesta iza Fernanda Alonsa, ali sačuvao tri boda prednosti i treći put zaredom osvojio naslov. Slavio je Button, Michael Schumacher je konačni zbogom rekao sedmim mjestom, a Lewis Hamilton se od McLarena oprostio - sudarom. No, na kraju su se svi blicevi uperili prema Vettelu. Među prvima ga je zagrlio upravo Schumi.

- Teško ću vam opisati kako se osjećam. Ne znam ni kako se zovem! Trese me adrenalin i da me sad bocnete, ne bih ništa osjetio. Nestvarno mi je što sam ovdje, u Senninoj domovini, uzeo treću titulu. Sva ta velika imena u čijem sam društvu sada, to je nevjerojatno. Hvala Bogu što me niste čuli kako plačem preko radija - rekao je Vettel, premda ovo zadnje nije bilo točno.

Na startu se najbolje otisnuo Felipe Massa, koji je s dva sjajna manevra došao na 2. mjesto, dok je za Vettela scenarij bio užasan. Krenuo je presporo, nakon čega se našao u sredini kolone i s izglednom opasnošću da ga netko iz prometa udari. Baš se to i dogodilo: straga je naletio Bruno Senna, zarotirao Vettela za 180 stupnjeva i bacio ga na začelje. U tom trenutku titula mu je izmaknula iz ruku, jer je Alonso pretekao i Massu i Webbera i držao drugo mjesto.

Već nekoliko krugova kasnije koncentracija je popustila Alonsu. U prvom zavoju loše je zakočio, otišao široko i ubrzo izgubio dvije pozicije. Massa mu je iza leđa zadržavao procesiju, ali to nije trajalo predugo. Vettel je gutajući bolid za bolidom s pozicije fenjeraša došao u Top 10 i ponovno preuzeo naslov.

"Rush hour" u boksu otvorio je Mark Webber, a Alonso se nakon promjene guma vratio ispred Red Bullova. Nakon što je u 19. krugu preoteo vodstvo Hamiltonu, u utrci života počeo je uživati Nico Hülkenberg u Force Indiji.

Kako je kiša jenjavala, tako je u boksu opet nastala gužva. U 23. krugu svi su uzeli zraka, jer je na stazu koja je zbog silnih krhotina nalikovala na minsko polje izašao safety car. Srebrni Mercedes izbrisao je zalihu koju su dotad izgradili Hülkenberg, Hamilton i Button, pa su im se u pratnju vratili četvrti Alonso i peti Vettel.

Nakon što se sigurnosni automobil maknuo, Massa je opet počeo raditi za Alonsa. On i Kobayashi pretekli su Vettela i povećali razmak između Španjolca i Nijemca. Jedini Alonsov problem bio je što je četvrto mjesto mogao objesiti mačku za rep.

Tek što se počeo žaliti na probleme s promjenama u nižu brzinu, Nico Hülkenberg predao je vodstvo Lewisu Hamiltonu. Ali ne zbog mjenjača, nego vlastite pogreške. Na mokrom dijelu staze dočekala ga je "kora od banane".

Za dozu humora tradicionalno se pobrinuo Kimi Raikkonen, koji je u jednom trenutku promašio stazu, pa htio pronaći prečicu i završio u slijepoj ulici. Potom se okrenuo, otkrio novi put i preko trave se vratio na stazu.

Nijemac Hülkenberg, koji je jučer miješao karte, u 55. minuti doveo je utrku do kulminacije. Ponovno je proklizao u prvom zavoju, a na njega je naletio Hamilton, slomio ovjes i time na nesretan način zaključio priču s McLarenom. Vodstvo je preuzeo Button, a Hülkenberg je zaradio kaznenu vožnju kroz boks, što je Alonsu vratilo nade u naslov. Doprinijela je tome i gotovo pogubna pogreška Red Bulla, koji je Vettela u boks zvao dvaput zaredom, da bi u drugom navratu zaboravili jednu gumu i razbacivali dragocjene sekunde.





VN Brazila, rezultati:

1. Button (McLaren-Mercedes) 1:45:22.656

2. Alonso (Ferrari) +2.754

3. Massa (Ferrari) +3.615

4. Webber (Red Bull-Renault) +4.936

5. Hulkenberg (Force India-Mercedes) +5.708

6. Vettel (Red Bull-Renault) +9.453

7. Schumacher (Mercedes) +11.900

8. Vergne (Toro Rosso-Ferrari) +28.600

9. Kobayashi (Sauber-Ferrari) +31.200

10. Räikkönen (Lotus-Renault) +1 krug

...

Poredak vozača:

1. Vettel 281 boda

2. Alonso 278

3. Räikkönen 207

4. Hamilton 190

5. Button 188

6. Webber 179

7. Massa 122

...

Poredak konstruktora:

1. Red Bull 460 bodova

2. Ferrari 400

3. McLaren-Mercedes 378

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:48