SVJETSKA PREMIJERA

Foto, Video: spektakl u Modeni! Maserati je večeras predstavio MC20, super automobil od 630 KS

MC20 izrađen od ugljičnih vlakana s benzinskim V6 strojem, kasnije dolazi kao otvoreni spider i potom sportski EV
Maserati MC20
 Maserati

Nakon puno godina čekanja večeras je u Modeni predstavljen potpuno novi supersportski Maserati na ekskluzivnom eventu pod nazivom "MMXX: Vrijeme je za smjelost", kojim je najavljen početak nove ere u povijesti marke Maserati. Premijerno prikazani MC20 bio je glavna zvijezda spektakularne predstave, a riječ je o najbržem cestovnom Maseratiju ikad kojeg pogoni najsnažniji serijski V6 motor, koji je proizveden u Maseratijevim pogonima.

Rođenje novog potpuno talijanskog automobila, od ideje do projekta, pa sve do proizvodnje, događaj je koji se prati s najvećom pažnjom, a kada je dotični automobil "epohalni" super sportski automobil poput Maseratija MC20, poseban je to događaj. Večeras predstavljeni MC20 je superautomobil s dva sjedala unutar monocoque okvira od karbonskih vlakana i središnje smještenim V6 "Nettuno" Twin-turbo motorom od 630 KS

image
Maserati MC20
Maserati

Upravo s ovim modelom započinje povratak na staze stare slave Maseratija i prilika da se ponovno suprotstavi najboljim GT-ovima na svijetu, bili oni njemački, japanski ili američki.
Kako se moglo čuti s pozornice, nakon coupe izvedbe dolazi i otvorena "spider" verzija te električna varijanta visokih performansi. Predstavljeni model istinski je supersportski automobil koji vozi do maksimalnih 325 km/h, koji do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,9 sekundi i do 200 za manje od 8,8 sekundi. Ovakve performanse MC20 može zahvaliti masi od tek 1,5 tona, tako da svaka konjska snaga "vuče" tek 2,33 kilograma. Među 6-cilindarskim supersportašima ovaj je Maserati u rangu Porschea 911 Turbo S, Nissana GT-R nismo ili Forda GT.

image
Maserati MC20
Maserati

Proporcije i dimenzije Maseratija MC20 daju poprilično fluidnu kompaktnu sliku s izrazito aerodinamičnim linijama, rad dizajnera Maserati Style Centra u Torinu.
Pritom su oblik i funkcija usko su povezani s vrhunskom aerodinamikom razvijenom u aerodinamičnom tunelu Dallara, a dimenzije su prilično važne: s duljinom od 4,66 metara, širinom od 1,96 metara i visinom od 1,22 metra, MC20 je vrlo je blizu Ferrariju F8 Tributo.
MC20 je i praktičan: za utovar prtljage postoje dva spremnika, sprijeda od 47 litara i straga 101 litra, a zanimljivo je rješenje otvaranja vrata - okomito, gore i naprijed.
Novi je Maserati vrlo elegantan, a primijetit će te da nema predimenzioniranih usisnika, spojlera, splitera ili difuzora: u Dallari su uspjeli dobiti aerodinamičnu i stabilnost u vožnji zahvaljujući posebnom oblikovanju poda i usisnicima na prednjem poklopcu. U kombinaciji s otvorima na bokovima, hlađenje motora je zagarantirano.

image
Maserati MC20
Maserati

Ulazeći malo više u tehničke detalje, Maserati MC20 s novim "Nettuno" motorom, nevjerojatnim 3,0-litreni V6 twin-turbo strojem s cilindrima smještenim pod kutom od 90 stupnjeva, postiže 630 KS pri 7500/min i 730 Nm koji su dostupni u rasponu od 3000 do 5500 okretaja.
Između ostalog, riječ je o najsnažniji cestovnom šestocilindričnom motoru na svijetu koji je kućni proizvod, nije posuđen od Ferrarija i s ponosom je definiran kao "100 posto izrađen u Modeni". Poput cijelog MC20, razvijen je i proizveden u Maserati Engine Labu.
Specifična snaga od 210 KS po litri dobivena je pomoću inovativnog sustava izgaranja, pretkomorom s dvostrukim svjećicama, bočnom svjećicom i kombinacijom izravnog i neizravnog ubrizgavanja s tlakom na 350 bara.

image
Maserati MC20
Maserati

Strukturu monokoka od karbonskih vlakana dizajnirali su Maserati i Dallara, a proizveli su je u TTA Adler iz Airole, talijanskoj tvrtki specijaliziranoj za kompozitne materijale (također su proizveli i monokok Ferrarija LaFerrarija i Alfa Romea 4C). Arhitektura karbonskog okvira bit će ista za sve inačice Maseratija MC20, s naglaskom na lakoću i performanse za benzinski kupe, torzijsku krutost za kabriolet i zaštitu baterije za električni.
Maserati MC20 ima vrhunski ovjes dok su kotači 20-inčni aluminijski s Bridgestone gumama dimenzija 245/35 ZR 20 sprijeda i 305/30 ZR 20 straga.
Kočnice pak potpisuje Brembo: sprijeda su samoventilirajući diskovi od 380 mm i 350 mm straga sa 6 ​​i 4 klipnim čeljustima.

image
Maserati MC20
Maserati

Stražnja je osovina opremljena mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, a kao opciju možete dobiti i elektronički diferencijal, dok je mjenjač 8-stupanjski s dvije spojkom.
U kokpitu Maseratija MC20 nalazimo jednostavne i zaobljene oblike, strogo crne presvlake kako bi se izbjegli neželjeni odsjaji, puno detalja od ugljičnih vlakana i alkantaru na upravljaču, oblogama vrata i sportskim sjedalima Sabelt.
Središnje retrovizor je digitalan i povezan s kamerom straga, instrumentna je ploča digitalna sa zaslonom od 10,25 inča, baš kao i središnji zaslon Maserati Touch Control Plus (MTC Plus MIA) okrenut prema vozaču.

image
Maserati MC20
Maserati

Središnji je greben izveden namjerno minimalistički, a sadrži samo tipke za mjenjač, ​​električne podizače prozora i kontrolu glasnoće zvuka, uz vrlo važan "kotačić" za odabir načina vožnje. Spomenuta rotacijska komanda koja odabire načine vožnje u središtu je pozornosti u kokpitu MC20, nadahnuta stilom klasičnog Maserati analognog sata.
Zadani način rada je GT, a okretanjem komande udesno aktiviraju se načini Sport, Corsa i ESC Off. Na lijevoj strani umjesto vožnje pokreće se način rada za mokri asfalt.
Funkcija Sport dizajnirana je za stazu, a još je ekstremnija Corsa s kontrolom proklizavanja i stabilnošću dovedenih do maksimalnih granica. Za one koji žele pretjerivati tu je ESC Off mod u kojem su sve elektroničke kontrole deaktivirane. U središtu kruga nalazi se i prekidač za izbor podešenosti ovjesa.

image
Maserati MC20
Maserati

Na sportskom upravljaču u koži (ili alkantari) u kombinaciji s karbonskim vlaknima smještene su tipke Start i Launch Control, a iza se nalaze velike "uške" od aluminija za izmjene brzina.
Multimedijski sustav MIA (Maserati Intelligent Assistant) temelji se na dva 10,25 "zaslona. Pritom je središnji osjetljiv na dodir, a također kontrolira povezane usluge Maserati Connect, uključujući navigaciju s praćenjem prometa u stvarnom vremenu, Amazon Alexa i aplikaciju za provjeru statusa automobila na daljinu. Standardni audio sustav sastoji se od 6 zvučnika, a kao opciju možete dobiti Sonus Faber s 12 visokokvalitetnih zvučnika. Cijena još nije poznata, no govorka se o iznosu od 200.000 eura.
Nema što, Maserati piše jedno novo poglavlje koje će po viđenom biti doista veličanstveno, što dosad pomalo "uspavana" marka z Modene i zaslužuje.

image
Maserati MC20
Maserati
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:58