div iz wolfsburga

Pola stoljeća dominacije: Legenda na kotačima slavi 50 godina i dobila je mjesto u muzeju

Lansiran 29. ožujka 1974., Golf je zamijenio legendarnu Bubu, uspješno predstavljajući revolucionaran dizajn i tehnologiju

VW Golf 1 TAS 2023.

 Darko Tomaš/ CROPIX

Volkswagenov legendarni kompaktni Golf upravo obilježava značajnu pedesetu godišnjicu, nastavljajući vladavinu kao najprodavaniji automobil u Europi ikada. Na današnji dan, prije pedeset godina, počela je priča o Golfu, automobilu koji će postati legendom autoindustrije s više od 37 milijuna proizvedenih primjeraka.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Lansiran 29. ožujka 1974., Golf je zamijenio legendarnu Bubu, uspješno predstavljajući revolucionaran dizajn i tehnologiju. Njegova pojava obilježila je prekretnicu, predstavljajući Volkswagenov odgovor na promijenjene zahtjeve tržišta i okoline. Golf je odmah privukao pažnju, a njegova popularnost eksponencijalno je rasla, dosegnuvši proizvodnju od milijun primjeraka već do listopada 1976. Dizajn Giorgetta Giugiara bio je trenutni uspjeh.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Razvoj modela Golf nije stao na prvobitnom uspjehu. Linija je proširena uvođenjem Golfa D s dizelskim motorom i Golf GTI-ja, modela koji je sam po sebi postao ikona. Došli su i Golf Cabriolet te GTD, svaki dodatno cementirajući status Golfa kao omiljenog izbora među vozačima.

Druga generacija Golfa lansirana 1983., donijela je niz inovacija, uključujući ABS kočnice i pogon na sve kotače, dokazujući da Volkswagen neprestano teži inovacijama i poboljšanjima.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Naravno da smo i mi s područja zemalja bivše države vezani za Golfa 1 i 2 koje su stizale s TAS-ovih traka u Vogošći u BiH, gdje su se na temelju ugovora iz 1969. godine o poslovno-tehničkoj suradnji između tvrtke UNIS i Volkswagena (51/49 posto vlasništva), godinama sklapali brojni Volkswagen modeli.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Do danas, Golf je prošao kroz osam generacija, svaka donoseći nove tehnologije i značajke, prilagođavajući se sve sofisticiranijim zahtjevima tržišta. Najnovija generacija, predstavljena 2019., nedavno je osvježena povodom proslave 50. obljetnice, uključujući moderne tehnološke dodatke poput ChatGPT chatbota, dok i dalje čuva svoju bogatu povijest i naslijeđe.

Proizvodnja u Wolfsburgu, koja broji 20 milijuna primjeraka, samo je dio globalne priče o uspjehu Golfa, s dodatnih 17 milijuna jedinica proizvedenih diljem svijeta, potvrđujući njegov status kao pravog "svjetskog automobila".

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Danas, nakon pedeset godina inovacija, Golf ostaje simbol kvalitete, pouzdanosti i trajnosti, nastavljajući privlačiti vozače širom svijeta i zadržavajući svoje mjesto na vrhu europske automobilske industrije.

Kako bi obilježio pola stoljeća od lansiranja najprodavanijeg automobila, Volkswagen otvara novu izložbu posvećenu VW Golfu u svojoj tvornici i sjedištu u njemačkom gradu Wolfsburgu, a Volkswagen Automuseum posvećen je kultnom hatchbacku s fokusom na prvu generaciju od 1974. do 1983. godine. Izložba se može razgledati do kraja veljače 2025.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:03