VREMEPLOV

VRAG U FIATU: Fiat Mefistofele s monsturoznim avionskim motorom i Ernestom Eldridgeom za volanom još je davne 1924. jurio 235 km/h!

 
 Fiat

Kada je čuo kako automobil zvuči, dao mu je ime "Mefistofele"- odnosno vrag! O kome govorimo? O Ernestu Arthuru Douglasu Eldridgeu i njegovom Fiatu koji nosi naziv Mefistofele - bolidu s kojim je između ostalog oborio i svjetski brzinski rekord 1924. godine u Francuskoj kada je pojurio do krajnjih 234.98 km/h! Impresivno!

Fiat

No, krenimo redom: Ernest Eldridge zapravo nije imao nekakve veze s Fiatom. On je naime još od malih nogu krenuo s utrkama automobila, a nakon prvog svjetskog rata postojao je velik broj oštećenih aviona s motorima koji su bili u pogonu. Stoga je jedan od trendova bio i ugrađivanje istih u automobile te obaranje brzinskih rekorda. Ernest je bio jedan od vozača koji se prvi put iskazao 1922. godine kada je sa Isottom Fraschini (u koju je ugradio Maybachov avionski motor od 180 kW) u kojoj je osvojio prvo mjesto postigavši brzinu od 163 km/h. Svoj prerađeni bolid ubrzo prodaje i kreće u novi, veći i značajniji projekt.

Fiat

Kupuje Fiat SB4 iz 1908. godine, no za pogon ugrađuje 6-cilindarski, 21,7-litreni Fiat A.12 avionski motor snage 320 KS! S takvim monstrumom koji je težio 1750 kg, Ernest je krenuo u novi lov na rekord. Tako 1924. godine dolazi u Francusku gdje obara svjetski rekord na utrci od jednog kilometra s letećim startom. Ciljem prolazi s brzinom od 234.98 km/h!

Fiat

Uzmemo li u obzir kako automobil ima u potpunosti otvorenu karoseriju, a o samoj sigurnosti nećemo ni pričati, moramo priznati kako je Ernest bio poprilično hrabar. Iako je potrajao manje od dva mjeseca, ovaj rekord smatra se zadnjim službenim rekordom postignutim na javnoj prometnici. Kao što smo gore napisali, sam naziv Mefistofele dodijelio mu je Ernest, budući da u to doba nije bilo marketinških stručnjaka koji prije plasiranja imena rade brojne pripreme i provjere (iako su primjerice stručnjaci iz Dodgea za Demon zapravo imali sličnu inspiraciju kao Ernest).

Fiat

Od 1969. godine Mefistofele je u vlasništvu Fiata - kupio ga je Giovanni Agnelli, transportirao u Italiju i danas je dio bogate kolekcije svih značajnih Fiatovih modela izloženih u muzeju u Torinu. Ipak, povremeno ga je moguće vidjeti i u "akciji". Na automobilu je naime odrađena detaljna restauracija koja je trajala pet godina, a u odličnom stanju ovaj jedinstveni monstruozni model pojavio se na Festivalu brzine GoodWoodu 2011. godine gdje je oduševio okupljene posjetitelje. Osim pojavom, automobil fascinira gromoglasnim zvukom i eksplozijama, zbog kojih je upravo i dobio svoj naziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:50