KULTNI BENZ

VREMEPLOV: UPOZNAJTE PRAOCA SVIH NJEMAČKIH SUPER LIMUZINA Mercedes 300SEL 6.3 koji je 1968. stotku hvatao za 6,5 sekundi!

 
 Mercedes / Daimler AG

BMW M5, Audi S6, Mercedes E63 AMG... Svima su jako dobro poznate ove njemačke limuzine s uglednim oznakama koje otkrivaju kako je ispod prednjeg poklopca postavljen arsenal konja i za koje je rezervirana isključivo lijeva strana Autobahna. I tako već generacijama. No, jeste li se zapitali kada je sve počelo i koji je automobil praotac svih njemačkih sportskih limuzina s performansama supersportaša za kojima danas uzdišemo i od čijeg se zvuka motora ježi koža?

Foto: Mercedes

Za odgovor na to pitanje moramo se vratiti u 1968. godinu kada je predstavljen fantastični sedan Mercedes 300SEL 6.3. Naime, legendarni inženjer Mercedesa Erich Waxenberger je dvije godine ranije, dakle 1966., započeo vlastiti projekt ugradnje golemog moćnog 6,3-litrenog litre V8 (M100) stroja od 250 KS uparenog s 4-stupanjskom automatikom iz najprestižnijeg modela 600 u standardnu S klasu (W109) koja se u to doba serijski isporučivala samo sa 6-cilindarskim motorima.

Mercedes-Benz 300 SEL 6.3. Blick auf die Heckpartie. 

Mercedes-Benz 300 SEL 6.3. A view of the rear section.
Daimler AG

Waxenberger inače poznat kao inženjer koji je pomicao granice, testne je vozače za upravljačima prototipova tjerao do limita što često nije završavalo najbolje, dovelo je do toga da su osiguravajuća društva počela pritiskati tadašnjeg šefa Mercedesa Rudolfa Uhlenhauta da udalji Waxenbergera od testiranja. No Uhlenhaut je, i danas se priča, na takve prijedloge tek odmahivao rukom s riječima - "drago mi je da imamo nekog tko naše modele tjera do limita, nikada se ne bih odrekao Waxenbergera!"U finalu, Waxenberger nije odgovoran samo za proizvodnju Mercedesa 300SEL 6.3 kao praoca svih današnjih super sedana, već i za Mercedesov uspon u motorsportu što je rezultiralo suradnjom s AMG-om i kultnim modelom 300 SEL 6.8 AMG "Red Pig" koji je imao kratku ali upečatljivu trkaću karijeru s 426 KS ispod poklopca izvučenih iz obujma od gotovo sedam litara.

Na koncu, osim što po svemu ovaj Mercedes zavrjeđuje epitet jednog od prvih sleepera, Waxenberger je napokon zatvorio usta i svim kritičarima koji su limuzine iz Stuttgarta nazivali gospodskim lađama te autima za djedice i taksiste, kad je njegov projekt zablistao pod svjetlima reflektora Salona automobila u Ženevi 1968. godine utabavši put svim današnjim prestižnim super limuzinama "Made in Germany". U pet godina proizvodnje isporučeno je 6526 primjerka najbrže limuzine na svijetu (planirano je bilo do 50) koja je stajala 12.000 njemačkih maraka (prosječan automobil tada je stajao oko 2000), koja je do 100 km/h sprintala za 6,5 sekundi i vozila 220 km/h... Istinska legenda!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:42