NEZADOVOLJNI POLOŽAJEM

BURAN SASTANAK IZVANREDNE UPRAVE AGROKORA I UDRUGE DOBAVLJAČA Marica Vidaković demonstrativno poderala nacrt nagodbe!

 Srđan Vrančić / Hanza Media

Više od četiri sata trajao je buran sastanak Izvanredne uprave Agrokora i novoosnovane Udruge dobavljača Agrokora, koji je upravo završen u prostorijama Konzumove Akademije. Na sastanku je sudjelovao Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantica, Marica Vidaković iz Kraša, Marin Pucar, čelnik Podravke i mnogi dr.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, demonstrativno je poderala nacrt nagodbe, rekavši da se dobavljači ne slažu s predloženim modelom. Točnije, dobavljače smeta nejednaki kriteriji haircuta, posebice u slučaju vjerovnika Konzuma koji stavljeni, prema njima, u najlošiji položaj.

- Prije samog početka želim razjasniti nešto što se pojavilo u medijima, to jest na stranicama samog Agrokora. Vjerovničko vijeće nije glasovalo o nikakvom nacrtu nagodbe. On je bio informativan, predstavljen od strane savjetničkog tima i sve što se tiče toga bila je danas prva prezentacija, između ostaloga, jednoj skupini vjerovnika, a to su dobavljači - rekla je Vidaković nakon sastanka.

- Ono što smo mi iz tog iščitali jest da to nije smjer koji ćemo podržati pa ću ja ilustrativno reći što ja mislim o tom nacrtu nagodbe, a mislimo ovo. Mislim da će netko na popravni i to za ove blagdanske dane jer nije ona narodna "dobro se dobrim vraća" uvijek prisutna, a ovdje svakako nije bila. Prema tome, gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača. Vrlo jasno smo komunicirali svoje stavove od samog početka, i prije otvaranja procesa izvanredne uprave. Poslat ćemo poruku svim sudionicima procesa - znat ćemo štiti interese hrvatskih dobavljača, a štitimo i hrvatsku ekonomiju - rekla je Vidaković i pa zaključila:

- Danas popodne sastajemo se ponovno s Antom Ramljakom kako bismo nastavili pregovore. Ako nam se ne ispune zahtjevi upotrijebit ćemo najjače adute koje imamo - rekla je Vidaković, ne želeći potvrditi odnosili se to na isporuku robe, makar nije teško zaključiti da je upravo to njihov najjači adut.

Na pitanja novinara Vidaković je rekla da jučer samo načelno podržala plan nagodbe, ne suštinski. To nije bilo prezentirano na način kao što je to danas učinjeno gdje smo vidjeli pozicije koje ne bi bile dobre za dobavljače - rekla je Vidaković.

Na pitanje što smatra spornim u nacrtu nagodbe prokuristica Kraša je odgovorila:

- Način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe stavlja u neravnopravan položaj vjerovnike Agrokora, različito vjerovnike Konzuma, Jamnice, Leda, Tiska i ostalih kompanija u sastavu Agrokora. Od samog početka bili smo svi vjerovnici Agrokora, prema tome kada se ide u nagodbu tražimo i da svi budemo vjerovnici u nagodbi tog novog Agrokora, ne pojedinačnih kompanija. Između ostalog, i jer smo svi bili od samog početka uključeni u proces oporavka koncerna Agrokora, svih kompanija. Tražimo identičan tretman za sve sudionike u procesu nagodbe.

Upitana tko bi po ovom nacrtu bio najlošije pozicioniran od vjerovnika, Vidaković je rekla.

- Prema ovakvom nacrtu, vjerovnici Konzuma, a to je apsolutno neprihvatljivo. Mi ovakav koncept nećemo prihvatiti.

Na pitanje imaju li dobavljači dovoljno tražbina da bi zaustavili nagodbu kada dođe do glasovanja , Vidaković je rekla:

- Imaju dobavljači mnogo, mnogo važniji alat - a to je roba.

Mislite da Agrokor ne može poslovati bez robe? - bilo je novo pitanje.

- Ja bih baš voljela vidjeti koliko je to moguće i koliko bi to trajalo.

Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, potez prokuristice Kraša objasnio je na zanimljiv način.

- Mislim da je ovo početak pregovora, naravno da ima stvari koje im nisu prihvatljive. Gledajte, tu ima dvije stvari koje su sporne dobavljačima. Neću špekulirati kako će tko proći, moramo voditi računa da se pojedini vjerovnici moraju tretirati na potpuno drugačiji način. Naravno da neće isto proći vjerovnik Konzuma, vjerovnik Jamnice ili vjerovnik neke druge tvrtke. Ako bi sve stavili u istu poziciju, bit će nezadovoljni dobavljači drugih kompaniji koji bi bolje prošli. Moramo naći neku sredinu.

Ramljak ne vjeruje da će doći do obustava robe.

- Kompanija je u rukama vjerovnika, to će ići na njihovu štetu. Ne vjerujem da će biti obustave robe. U ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, svi trebamo pronaći kompromis. Ovo su početni pregovori, mi smo predložili nešto, određenoj grupi vjerovnika to se nije svidjelo... To su početne pozicija, razgovarat ćemo još 3-4 mjeseca sigurno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53