ZA USKRS BEZ PROMJENA

CAPPELLI 'Sezona je zapravo već počela, a u dosadašnjem periodu rezultati su za 10 posto bolji nego lani'

Ministar turizma Gari Cappelli.
 Ranko Šuvar / CROPIX

Za uskrsne blagdane, iako padaju dva tjedna ranije nego lani, u Hrvatskoj se očekuje više-manje isti broj turista kao i lani. Kazao je to u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli u Rovinju na radnom sastanku 50-tak ključnih dionika turističkog sustava pred glavni dio turističke sezone. To znači da se idućeg produženog vikenda očekuje oko 122.000 dolazaka te 408.000 noćenja.

- Uskrs je dva tjedna ranije nego lani, ali to ne znači da ćemo imati pad prometa kao što je to bio slučaj 2015. kada smo imali 50 posto manji promet u odnosu na 2016. Očekujemo da će promet biti na razni prošle godine što je izvanredan rezultat. Moramo znati da smo lani imali porast od 20 posto u odnosu na godinu ranije i da će se zbog ranog Uskrsa mnogi preusmjeriti na skijališta koja sada nude jako povoljne cijene, kazao je Cappelli. Dodao je i kako je zapravo sezona već počela i da u dosadašnjem periodu su turistički rezultati u odnosu na lani bolji za 10 posto.

- Pravi zamah počinje od Uskrsa, a od početka svibnja nadalje počinje pravi dio sezone. Pomaknuli smo sve avio linije s investicijom od 30 milijuna udruženog oglašavanja tri do četiri tjedna ranije nego lani, a i završit će s naletima dva do tri tjedna kasnije nego 2017., kazao je Cappelli. Dodao je da će u novom zakonu o boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini uvesti glavnu sezonu od 1. travnja do 1. listopada, dok će niska sezona biti od 1. listopada do početka travnja. Inače, u ovogodišnju pripremu sezone ulaže se nešto manje od milijarde eura, a to se prije svega odnosi na obnovu ili gradnju novih hotela, turističke infrastrukture i atrakcija.

- Najava se sa svih tržišta su pozitivne, a posebno smo se usmjerili na europska emitivna tržišta i povećanje avioprometa da Hrvatsku približimo dalekim tržištima, kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Budući da se u sezoni očekuje velika navala turista, neizbježna tema sastanka bio je i promet. Državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Mrakovčić Kostelac istaknula je da će se ranije uvesti sezonski plovidbeni red za katamarane i trajekte te da će biti više komercijalnih sezonskih linija prema dalmatinskim otocima.

-Naš najveći brodar Jadrolinija kreće intenzivno u obnovu svoje flote i već ove godine imat ćemo najmanje jedan, a možda i dva nova katamarana. Povećani su i kapaciteti zračnih luka s novim projektima u Zagrebu i Dubrovniku, a očekujemo i da će u Splitu s novim terminalom biti omogućen veći broj zračnih linija. Isto tako, na deset punktova na našim autocestama bit će omogućeno punjenje električnih automobila, istaknula je Mrakovčić Kostelac. Dodala je i da se nabavlja novih šest plovila koji će služiti hitnoj medicinskoj službi i Ministarstvu mora za pružanje pomoći svima unesrećenima na moru i za prijevoz bolesnika.

Kako tvrdi pomoćnik ravnatelja Policije Krunoslav Borovec ove godine ne bi trebalo biti većih gužvi na graničnim prijelazima sa Slovenijom kao što je to bio slučaj lani u predsezoni kada su bile uvedene postrožene kontrole.

- Lani smo dobro riješili taj problem i postoji mogućnost izuzeća od sustavnih kontrola na našoj granici. Već smo najavili Europskoj komisiji da će se od 15. ožujka do 31. listopada primjenjivati to izuzeće u situacijama kada se suočimo s neprimjerenim čekanjima na hrvatskim granicama, kazao je Borovec.

Dodao je i da je sigurnost u Hrvatskoj na visokoj razini, ali da se treba poraditi na sigurnosti cestovnog prometa gdje je lani život izgubili 29 turista, ali i kada je u pitanju pustolovni turizam. Samo lani se utopilo 35 ljudi kroz aktivnosti na vodi. MUP i ove godine nastavlja s projektom Sigurna turistička sezona gdje Hrvatska surađuje s 18 partnerskih policija iz cijelog svijeta, a novost je suradnja s policijom iz Kine.

- Kineski policajci bit će na tri destinacije u Hrvatskoj gdje najviše dolazi turista iz Dalekog istoka -Splitu, Dubrovniku i Plitvicama. Također, ove godine će se po prvi puta formirati stožer sa sjedištem u Zadru koji će funkcionirati kao komunikacijska točka s ostalim službama, zaključio je Borovec.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da će tijekom sezone biti uvedeno 20 novih punktova hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:43