AKTIVNA POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA

DRŽAVA PRIPREMILA NOVE MJERE ZA SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI Sufinancirat će starije od 30, raste potpora za samozapošljavanje, uvodi se pripravništvo...

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Mjerama aktivne politike zapošljavanja planiranima za iduću godinu država će pokušati smanjiti nezaposlenost, i to putem sufinanciranja osoba starijih od 30 godina, vraćanja pripravništva, ali i uvođenja nekih promjena vezanih uz stručno osposobljavanje, piše Novi list.

Potpora za samozapošljavanje, rast će s 35 tisuća kuna, odnosno 45 tisuća kuna na 55 tisuća kuna. Samozaposlena osoba umjesto jedne osobe na stručno osposobljavanje moći uzeti dvije čime će ukupna potpora koju može ostvariti rasti. Sredstva će se moći odobriti i za socijalno poduzetništvo, što do sada nije bio slučaj.

Nakon dugo vremena u aktivnu politiku zapošljavanja vraća se pripravništvo i to kroz dva modela. Sustav poticanog pripravništva još nije do kraja razrađen, no ono što se zna je da poslodavci mogu dobiti sufinanciranje maksimalno 50 posto , odnosno stvarnog troška radnog mjesta pripravnika kojemu je to prvi posao nakon završetka školovanja. Mjera pripravništva još se razrađuje te je potrebno dogovoriti tko će je moći koristiti. Naime, javne službe i privatni sektor nisu upitni, ali još nije odlučeno hoće li državni sektor moći uzimati pripravnike. Strahuje se, naime, da bi taj segment uprave pripravništvo mogao koristiti kao do prije nekoliko godina SOR – kao jeftinu zamjensku radnu snagu koja 'pokriva' zabranu zapošljavanja.

Ići će se i na sufinanciranje starijih od 30 godina koji su se tijekom rada dokvalificirali ili prekvalificirali, ali samo u djelatnostima zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. U slučajevima takvih osoba poslodavcima bi se pripravništvo sufinanciralo maksimalno do 50 posto iznosa minimalne plaće. Takvo će stanje stvari biti za 'čiste' slučajeve. No, u slučaju da poslodavac za zapošljavanje pripravnika koristi fiskalnu olakšicu – odnosno pet godina je oslobođen plaćanja doprinosa na plaću za mladu osobu koju je stalno zaposlio – ta će mu se olakšica oduzeti. Odnosno, umjesto 50 posto troška radnog mjesta trebalo bi mu se sufinancirati oko 34 posto troška jer je već kroz oporezivanje dohotka oslobođen 16,2 posto doprinosa za zdravstvo, zapošljavanje i zaštitu na radu.

Što se tiče stručnog osposobljavanja, unatoč kritikama, ono se neće ukidati, ali će se dodatno postrožiti. SOR će moći koristiti samo regulirane profesije koje imaju obavezu polaganja stručnog ispita, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21