KRAJ PRIJELAZNOG RAZDOBLJA

HRVATI ĆE BEZ POSEBNIH DOZVOLA MOĆI RADITI NA 'OTOKU' Odluka stupa na snagu 1. srpnja, još se čekaju Nizozemci i Slovenci

 Phil Noble / REUTERS

Hrvati će od 1. srpnja slobodno, bez posebnih dozvola, moći raditi i u Velikoj Britaniji!

Obavijest o ukidanju ograničenja pri zapošljavanju hrvatskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu poslala je danas premijeru Andreju Plenkoviću njegova britanska kolegica Theresa May. Kako su priopćili iz Vlade, Plenković je pozdravio tu odluku Downing Streeta, a Hrvatska će recipročno odgovoriti prema britanskim državljanima, pa će se oni u Hrvatskoj od 1. srpnja također moći slobodno zapošljavati.

"Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima EU-a. Ona je rezultat više pregovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstva i bilateralnih odnosa i nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a", ocijenili su u Banskim dvorima.

Ukidanje ograničenja pri zapošljavanju hrvatskih državljana nedavno je najavila i Malta, bivša britanska kolonija, a danas najmanja članica EU-a. To znači da do daljnjega ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana unutar EU-a ostaju još jedino u Nizozemskoj, Austriji i Sloveniji. Ostale članice EU već su ranije ukinule ograničenja zapošljavanja hrvatskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19