Dobra vijest za tržište kapitala

Hrvatski Telekom kreće s otkupom svojih dionica, za to pripremili čak pola milijarde kuna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.06.2017. u 10:44

Zagreb, 121114.
Sky Tower - HT.
Predstavljanje rezultata akcije HT-a Zajedno smo jaci. Hrvatski telekom donirao je 495 tisuca kuna za devet drustveno vrijednih projekata.
Na fotografiji: predsjednik Uprave HT-a Davor Tomaskovic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a

Hrvatski telekom (HT) kreće 3. srpnja s programom otkupa vlastitih dionica koji će trajati do 20. travnja 2021., a najveći broj dionica koji se namjerava steći tijekom tog programa je 2,5 milijuna, dok je najviši novčani iznos dodijeljen programu 500 milijuna kuna, najavili su danas iz HT-a putem Zagrebačke burze.

Uprava HT-a je donijela odluku o pokretanju tog programa sukladno odluci Glavne skupštine od 21. travnja prošle godine. Tvrtka trenutno ima 81.888.535 izdanih redovnih dionica bez nominalnog iznosa, od čega je 2.966 vlastitih dionica.

"Vlastite dionice stečene u sklopu tog programa bit će povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, što će povećati udjele preostalih dionica u istom, a time će se stvoriti i koristi svim dioničarima u vidu dodatnog povrata sredstava dioničarima, pored redovite dividende i kroz poboljšanu kapitalnu strukturu Društva", istaknuli su iz HT-a.

Prema programu otkupa, vlastite dionice HT će kupovati uz određene uvjete.

Naime, dnevni volumen kupnje dionica neće prelaziti 25 posto prosječnog dnevnog volumena trgovanja HT dionicama ostvarenog tijekom zadnjih 20 trgovinskih dana na Zagrebačkoj burzi, a najviša cijena po kojoj se kupuju vlastite dionice ne smije biti iznad 10 posto, odnosno ispod 10 posto prosječne tržišne cijene za dionicu koja je ostvarena tijekom prethodnog dana trgovanja. Uz to, cijena po kojoj će dionice biti kupovane u okviru provedbe ovog programa neće biti veća od najveće cijene po kojoj su dionice kupljene u zadnjoj neovisnoj transakciji i cijene najviše trenutne neovisne ponude na Zagrebačkoj burzi. Kompanija planira poništiti i stečene vlastite dionice krajem svake poslovne godine.

Provedba programa povjerena brokerskoj kući InterCapital vrijednosni papiri, koja će dionice HT-a kupovati na uređenom tržištu Zagrebačke burze kroz knjigu ponuda, i to neovisno i bez ikakvog utjecaja tvrtke u pogledu vremena kupnje dionica. Program također predviđa kupovinu i putem blok transakcija, putem dogovorenih (OTC) transakcija ili kroz organizirane „tender“ ponude na ZSE-u.

Iz InterCapitala ističu da bi taj otkup vlastitih dionica mogao ponuditi bolji porezni tretman u odnosu na dividende za određene klase investitora, kao i da to "napokon pokazuje konkretne aktivnosti na učinkovitijem korištenju velikog novca, što uključuje i nedavnu (ovogodišnju) HT-ovu akviziciju Crnogorskog Telekoma".

"Tržište obično pozitivno reagira na vijesti o otkupu, pogotovo ako se dionice smatraju podcijenjenima. HT-ova najava programa otkupa vlastitih dionica podrazumijeva 500 milijuna kuna (67 milijuna eura) za izdvajanje za otkup 2,5 milijuna dionica, što iznosi nešto više od 3 posto od ukupnog broja dionica (81,9 milijun)", napominju u komentaru iz IC-a za Hinu.

Dodaju da su se takvom potezu HT-a nadali, vjerujući da zadržavanje prekomjernog iznosa novca bez jasno priopćenog plana za njegovu uporabu ne maksimalizira prinos dioničara. Tome dodaju i podatak da je krajem ožujka HT imao neto novčani položaj od 2,9 milijardi kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo