ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Industrija slabi brže nego što se očekivalo: Proizvodnja pala 5,5 posto od lipnja prošle godine

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.07.2012. u 12:12

Miro Arbutina/CROPIX

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju pala za 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već šesti mjesec zaredom kako industrija slabi, i to brže nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u lipnju oslabila za 1,6 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na lipanj prošle godine pala za 5,5 posto.

To je veći pad nego u svibnju, kada je industrija oslabila 3,8 posto, i veći pad nego što se očekivalo. U anketi Hine pet makroekonomista procjenjivalo je u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja pala za 4,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 4 do 5 posto.

To je već šesti mjesec zaredom kako industrija pada, što je posljedica slabljenja domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja u industrijskom sektoru.

„Pad je veći od očekivanja, ponajviše zbog većeg pada proizvodnje u rudarstvu i vađenju. I dalje sve kategorije industrijske proizvodnje padaju, osim netrajnih proizvoda za široku potrošnju, što se može objasniti nadolazećom središnjom turističkom sezonom i smanjenjem zaliha gotovih proizvoda“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

U lipnju je najviše, 9,4 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, s padom od 7,6 posto. Proizvodnja energije pala je za 5,9 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 3,1 posto.

Rast je zabilježen samo u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 0,3 posto.

„Put oporavka industrijske proizvodnje neće biti lagan. On se prvenstveno mora temeljiti na rastu konkurentnosti i izvoza. Međutim, domaći će se proizvođači teško othrvati povećanim troškovima, primjerice, energije. Uz to, u eurozoni, našem najvećem trgovinskom partneru, situacija je vrlo nepovoljna, pa tamošnja potražnja slabi, što ne dopušta predah domaćem gospodarstvu“, kaže Šantić.

Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„U drugom tromjesečju industrijska je proizvodnja pala za 6,7 posto, što je veći pad nego u prvom kvartalu, pa bi u drugom tromjesečju i pad bruto domaćeg proizvoda mogao biti veći nego u prvom, kada je gospodarstvo oslabilo 1,3 posto“, kaže Šantić.

Premda bi se i u drugom dijelu godine moglo nastaviti slabljenje industrije, Šantić ipak očekuje usporavanje stopa pada sa sadašnjih 6 posto na razine između 3 i 4 posto.

Izdvajamo