RIZ ODAŠILJAČI

KAKAV PROMAŠAJ Kako je birokracija uništila priliku za dobar biznis: 'Ne treba nam taj hohštaplerski projekt!'

Država je stopirala tvrtku RIZ odašiljači u osvajanju Etiopije. Predstavnici države kao većinskog vlasnika projekt gradnje tvornice u Africi označili su kao ‘hohštaplerski’
 Bruno Konjević/CROPIX

RIZ Odašiljači propustili su dobru priliku za gradnju tvornice i proširenje svog biznisa s brojilima i na Etiopiju. Glavni krivac za taj promašaj je, kako tvrde u Upravi te zagrebačke tvrtke, većinski vlasnik, država.

- Taj je projekt bio kvalificiran od većinskog vlasnika i njegovih predstavnika u Nadzornom odboru RIZ-a, Vesne Čizmar i Drage Dominića, kao hohštaplerski pothvat i nepotreban trošak za društvo - tvrde u Sektoru financija i prodaje RIZ-a.

Lani je, naime, Željko Marić, tada predsjednik Uprave RIZ Odašiljača, započeo razgovore s predstavnicima Etiopije koji su došli u Zagreb tražeći tehnologiju za svoju tvornicu brojila. Ta država u ističnoj Africi planira provesti veliku elektrifikaciju zemlje. Zbog toga je krenula u gradnju najveće hidroelektrane na Nilu, vrijedne pet milijardi američkih dolara.

Na to se, naravno, naslanja i biznis s brojilima. Marić je u njihovoj viziji prepoznao šansu za RIZ, pa je krajem kolovoza otišao u Adis Abebu i potpisao pismo razumijevanja. Planiralo se osnovati joint venture kompaniju. RIZ je, kako tvrde upućeni, u novoj tvornici trebao osigurati know-how, odnosno tehnologiju, a lokalni partner - državna tvrtka Metal & Engineering Corporation (MetEC) - novac za investiciju. Međutim, Željko Marić je ubrzo po povratku u Zagreb smijenjen, a posao stopiran. Na njegovo mjesto došao je Stjepan Planinić.

- I na ovom slučaju pokazala se još jednom sva tragičnost pozicije RIZ-a. Činovnici Centra za restrukturiranje i prodaju i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kroje mu sudbinu, a nemaju blage veze i znanja o ovoj vrsti biznisa - kažu u RIZ-u. Kako su pojasnili u RIZ-u, za taj pothvat, budući da se radilo o ulaganju, trebala je, prema statutu tvrtke, suglasnost Nadzornog odbora, u kojem sjede predstavnici većinskog vlasnika - CERP-a i DUUDI-ja, koji za to nisu imali razumijevanja.

- To jednostavno znači da je bilo suludo takve razgovore i voditi, i brukati se, u grani elektrotehnike gdje se tržišne i tehničke okolnosti promijene unutar godine dana - naglašavaju u RIZ-u.

Godinu dana kasnije, Etiopija se na internet stranicama svoje vlade pohvalila puštanjem u rad nove tvornice brojila, a u Božidarevićevoj im od srca čestitaju iako imaju rezervu jer, ističu, Etiopljane vrlo dobro poznaju.

No, u RIZ-u se ne predaju i predsjednik Uprave Stjepan Planinić tvrdi da trenutno vodi inicijalne razgovore s drugim partnerima o transferu tehonologije brojila.

- Usporavamo ih čekajući razrješenje pitanja transparentnog vlasništva naše tvrtke. Ako se pitanje vlasništva ne riješi, ti će razgovori biti obustavljeni. Ne možemo si priuštiti novu blamažu - zaključuju u Sektoru prodaje RIZ-a. Glavni problem RIZ Odašiljača je što radnici traže novi ESOP, a predstavnici države, koja ima 56,50 posto vlasništva, ne žele ni čuti za to. Politika postavlja i smjenjuje uprave pa ni rezultati nisu sjajni. U prvih devet mjeseci ostvaren je gubitak od 3,6 milijuna kuna, što je ipak bolje nego u istom razdoblju lani, kada je bio 11,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:36