POZADINA TRANSAKCIJE

Kao partner Agrokora Stanić za Juicy dobio i mjesto u Konzumu

Nakon što nije uspio kupiti Fructal, Svjetlan Stanić je tražio druge mete, a s Ivicom Todorićem se brzo dogovorio
 Damjna Tadić / Cropix

Svjetlan Stanić, jedan od osnivača distribucijsko-trgovačke grupe Stanić, ovih će dana zaključiti ugovor o kupnji brenda i proizvodnje sokova Juicy od koncerna Agrokor Ivice Todorića. Riječ je o 45 milijuna eura vrijednom poslu kroz koji Stanić grupa preuzimanjem pogona Juicyja u Jastrebarskom definitivno ulazi u proizvodnju pića. Danima smo pokušavali otkriti više detalja o budućim poslovnim planovima Svjetlana Stanića, koji u ovaj biznis ulazi kroz novotvorenu tvrtku Stanić Beverages d.o.o., ali do samozatajnog poduzetnika nismo uspjeli doći. Odgovore smo dobili e-mailom iz hrvatskog sjedišta Stanić grupe u Splitu (poslovanje imaju i u BiH), gdje je direktor Slobodan Juračić.

Fructal bio preskup

Uz zagrebačkog konzultanta Ivana Gotovca upravo je Juračić bio glavni Stanićev operativac u preuzimanju Juicyja. U Stanić grupi pojasnili su nam da su pregovori oko Juicyja trajali relativno kratko. “Ali, vrlo intenzivno jer je na obje strane prepoznat potencijal i interes za sklapanjem posla još u 2013. godini, kako bi u prvim danima 2014. odmah počela realizacija razvojnih planova”, ističu u Stanić grupi.

Stanić grupa se prije dvije godine natjecala za kupnju Fructala, no na kraju ga je kupila srbijanska Nectar grupa u vlasništvu obitelji Radun. Tada je Slobodan Juračić poručio da neće odustati od kupnje proizvodnje pića, a zašto je odabir pao baš na Juicy? U Stanić grupi tvrde da su i nakon Fructala čitavo vrijeme snimali potencijalne druge mete, sudjelovali na različitim natječajima, i to posebno u sektoru proizvodnje piva i sokova. Jedno od pojašnjenja za odustajanje od Fructala bila je tada i previsoka cijena. Nectar je za Fructal zajedno s dugom platio oko 48 milijuna eura, pa kako onda Juicy nije Staniću bio skup? “Te dvije situacije zapravo nisu usporedive jer ovdje nije u pitanju samo kupnja brenda već i daljnja suradnja Stanić grupe i koncerna Agrokor oko plasmana Juicy sokova, ali i šire”, pojašnjavaju nam iz Splita. A upravo je plasman tj. polica u Konzumu nešto što je svakom dobavljaču neprocjenjivo.

Police u Konzumu

Juicy već godinama zauzima dobar dio prostora u najvećem domaćem trgovačkom lancu i za pretpostaviti je da Stanić nije deal prihvatio bez osiguranog mjesta i količina na policama. U nekim neformalnim razgovorima doznajemo da je Svjetlanu Staniću u želji da na bazi snažnog distributivnog biznisa (grupa ima šest centara, a zastupaju 10 jakih inozemnih brendova pića) uđe i ulaže u proizvodnju, uzor bila Atlantic grupa.

Zanimljivo je da su paralelno s viješću da je Svjetlan Stanić kupio Juicy krenule i priče kako je on uz pomoć Zagrebačke banke, koja financira ovu transakciju, zapravo postao svojevrsni satelit Ivice Todorića (koji pak prikuplja novac za kupnju Mercatora). Partnerski odnos Stanića i Agrokora sigurno je ovom transakcijom produbljen, no da bosanskohercegovački poduzetnik ipak snažno želi razvijati vlastiti biznis govori informacija koju su nam ekskluzivno otkrili u Splitu.

Obiteljski biznis

“Juicy je snažan brend pod čijom kapom se mogu razviti novi proizvodni programi, i to je ono na što ćemo se fokusirati i s time krećemo odmah iza Nove godine. Konkretno, planiramo gradnju nove tvornice, i to za proizvodnju dječje hrane i džemova”, poručuju. Nova tvornica će se graditi tijekom 2014. u Kreševu u BiH (odakle je obitelj Stanić), a neslužbeno doznajemo da je u planu još jedan pogon za koji još nije određena lokacija.

U Stanić grupi nisu htjeli otkrivati financijske podatke o poslovanju - jedino da u dvije države imaju oko 500 radnika. Stanić grupa osnovana je kao obiteljski biznis prije 30 godina u BiH, a kako pojašnjavaju, “nakon zajedničkog starta članovi obitelji kreću ostvarivati pojedinačne ciljeve, ostajući čvrsto poslovno i obiteljski vezani”. Veći broj tvrtki pod prezimenom Stanić osnovala su trojica braće Svjetlan, Zvjezdan i Goran, a uz distribuciju pića tu je i trgovina smrznutom hranom, ulaganje u nekretnine i drugi poslovi. Grupa se bavi i distribucijom tehničke robe, a zadnjih nekoliko godina u tom segmentu razvija i mrežu dućana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:25