ISTRAŽIVANJE

Loša administracija guši poduzetnike

NEW YORK/ZAGREB - Hrvatska je i dalje u kategoriji gospodarski uglavnom neslobodnih zemalja, ispod regionalnog i svjetskog prosjeka. Iako je značajno napredovala na području gospodarskih sloboda te zauzela 92. mjesto, 24 mjesta bolje nego lani, na svjetskoj ljestvici sa 59,2 boda i dalje ne stoji baš najbolje. Pokazalo je to izvješće Herritage Foundationa i Wall Street Journala koje je obuhvatilo 179 zemalja.

Lošija u slobodi rada

Zemlje sa 80 do 100 bodova spadaju u kategoriju gospodarski slobodnih, one sa 70 do 79,9 bodova uglavnom su slobodne, a one sa 60 do 69,9 bodova umjereno slobodne. Zemlje koje su skupile 50 do 59,9 bodova uglavnom su neslobodne, a one s manje od 50 bodova svrstavaju se u kategoriju gospodarski represivnih.

Hrvatska lošije stoji u kategoriji monetarne i slobode rada, dok je poboljšala plasman u kategoriji slobode poslovanja, slobode trgovine, fiskalne slobode, Vladine potrošnje, slobode ulaganja, vlasničkih prava i razine korupcije. U kategoriji financijske slobode stanje je ocijenjeno nepromijenjenim u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska je najviše bodova dobila u kategoriji slobode trgovine.

Miješanje u sudstvo

Loš ukupan rezultat proizlazi iz pretjeranog miješanja Vlade u gospodarstvo koje, ističu autori studije, nagriza gospodarsku učinkovitost i fleksibilnost. Opterećujući i netransparentni administrativni propisi, posebice na lokalnoj razini, nastavljaju pritiskati poduzetnike, što se očituje u nižim razinama produktivnosti i rasta zaposlenosti. Kao negativan trend ističe se korupcija te miješanje politike, osobito u sudstvo.

Lista najboljih

1. Hong Kong

2. Singapur

3. Australija

4. Novi Zeland

5. Irska

6. Švicarska

7. Kanada

8. SAD

9. Danska

10. Čile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:03