ZLOUPORABA POLOŽAJA

Pročelnica carninarnice Šibenik oštetila državu za 350 tisuća kuna

Semira Škugor je zaustavila naplatu dospjelih i nepodmirenih dugova tvrtke Omega Nova te omogućila daljna dodatna zaduživanja do ukupnog iznosa
 Ante Baranić/CROPIX

ŠIBENIK - Semira Škugor, 51-godišnja Šibenčanka, odgovorna osoba u Ministarstvu financija na dužnosti pročelnice carinarnice Šibenik, okončanjem opsežne kriminalističe obrade od strane policije sprovedene u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, razinom osnovane sumnje tereti se za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti u kontekstu protupravnog stjecanja više od 350 tisuća kuna koje je financijskim malverzacijama prskrbila tvrtki Omega Nova iz Šibenika.

Prema policijskom izvoru, pročelnica je zlorabila položaj na način da je od 27. rujna 2007. do 4. prosinca iste godine zaustavila naplatu dospjelih i nepodmirenih dugova tvrtke Omega Nova u iznosu od 151.800 kuna po osnovi podnesenih instrumenata jamstva na ime dviju bankovnih garancija na ukupan iznos od 150 tisuća kuna, koje je smatra se, "zamračila" tehnikom pospremanja jamstava u "duboki pretinac" na koji se potom slegla prašina.

Nadalje, pročelnicu se dodatno tereti da je istoj tvrtci u istom vremenu inkriminiranog djela omogućila daljna dodatna zaduživanja do ukupnog iznosa od 354 tisuće kuna. Od takvog nastalog duga dio sredstava potom je naplaćen iz bankovnih garancija, čime je pročelnica Omega Novi prskrbila dodatnih 229 tisuća kuna, sve na štetu Ministarstva financija.

Iz dodatne analize "slučaja Škugor" vidljivo je da je pokrenuta istraga koja je u konačnici rezultirala kaznenom prijavom zagrebačkom Uredu USKOK-a, samo finale predhodnih sumnji koje su nastale tijekom 2008 godine i tada nastaloj anonimnoj predstavci upućenoj tadašnjoj potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešić, ministru financija Ivanu Šukeru, ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišiću, te na koncu saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost.

Seminu Škugor se tada optuživalo da je tvrtki Omega Nova pogodovala i omogućila nelegalan profit od 300 tisuća kuna.

Na takve optužbe referirao se Središnji ured Carinske uprave, odnosno glasnogovornica Sanja Crnković koja je izrijekom tvrdila da je Carinarnica Šibenik u cijelosti postupala sukladno zakonskim propisima. Omega Nova je tada, navodi se u predstavci, uvozno ocarinila određenu količinu sanitarija kao garanciju, te je kao garanciju plaćanja predočila jamstvo od 75 tisuća kuna.

Kako dug tada nije podmiren u zakonskom roku, Carinarnica je Omegu Novu dopisom upozorila na obveze, a kad ni to nije pomoglo, načelnik Odjela financija i naplate šibenske carinarnice dostavio je dopis i zahtjev za aktiviranjem bankovne garancije pročelnici Škugor koja ga je, stoji u predstavci - "spremila u prašnjavu ladicu" i time spriječila podmirenje duga.

U tadašnjoj predstavci također stoji da je Omega Nova u to doba bila u blokadi i da joj je imovina također bila u hipoktekarnoj blokadi banke. Ujedno se naglašavalo da je ista tvrtka tada u carinskom skladištu imala neocarinjene robe u visini od 60 tisuća eura, ali je ta roba, tvrdi se, po nalogu Carinarnice Šibenik, premještena u drugo carinsko skladište, čime se propustila prilika podmirenja barem dijela duga.

Na tadašnje optužbe iz predstavke, Semina Škugor odgovorila je podnošenjem tužbe za klevetu "prema svima koji su joj nanijeli nastalu duševnu bol", pri čemu je apostrifirala, kako će utrženi novac od tužbe, donirati obiteljima poginulih vatrogasaca na Kornatima.

Tvrtka Omega Nova bila je u vlasništvi šibenskog poduzetnika Viktora Žerjava.U dva navrata poslovala je na dvije lokacije u Šibeniku, a bavila se nabavom i trgovinom sanitarnih elemenata i keramičke galanterije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:40