CLEAN START

MOŽE LI BJELOVAR BITI MODEL ZA OSTALE HRVATSKE GRADOVE? Gradonačelnik dužnicima nudi obročnu otplatu, onim što "zaradi" smanjivat će namete

 
Park u Bjelovaru
 Fraxinus / Wikimedia / Creative Commons

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pozvao je gradske dužnike, poduzetnike i građane da se jave i podnesu zahtjev za sklapanjem sporazuma o obročnom plaćanju duga, neovisno o tome jesu li već pod ovrhom ili ne. Za vrijeme otplate neće im naplaćivati zateznu kamatu.

Kaže da tako želi svima omogućiti “clean start”, a taj liberal po uvjerenju (i stranačkoj pripadnosti) ima i dodatnu poruku sugrađanima: “Sve što se naplati u ovim postupcima uložit ćemo u daljnje rasterećenje gospodarstvenika i ukinuti ili smanjiti druge gradske namete”. Primjerice, dodaje, smanjit će cijene zakupa javnih površina, ukinuti porez na potrošnju itd.

Model za druge

To bi, dakle, mogla biti dobitna kombinacija za sve, ujedno i model za druge gradove koje muči isti problem. U Bjelovaru je u pitanju dug od 15 milijuna kuna, od čega će jedan dio biti otpisan zbog stečaja i likvidacija, ali ostalim dužnicima nudi se mogućnost otplate u najviše 24 mjeseca. Kako objašnjava Hrebak, želi biti fer prema onima koji uredno plaćaju svoje račune, ali i pomoći onima koji su upali u teškoće i mogu se izvući, te se zato grad odriče zateznih kamata u razdoblju otplate duga. Tvrtke koje žele zaključiti sporazum o dobrovoljnom podmirenju dugovanja trebaju priložiti BON 2 za sve račune ili bjanko-zadužnicu.

- Na ovaj način dužnicima pružamo šansu da dogovore otplatu duga jer svi znamo da imamo loše zakone i kad se jednom nekome blokira račun, samo se gomilaju kamate i dugovi, a ljude sprečavamo da rade i otplaćuju dug, a to je pogrešno - smatra Hrebak. Ukoliko se ugovori obročno plaćanje, a ne plati jedna rata, dodaje ipak, ići će se s blokadom.

Najveći dužnik

Broj ovrha koje Grad pokreće je u porastu, pa je taj gradonačelnikov potez razumljiv. Prošle ih je godine pokrenuto 1153, i to za potraživanja komunalne i naknade za uređenje voda, komunalnog doprinosa i za nezakonito sagrađene zgrade. U 2016. je pokrenuto 539 postupaka.

Najveći dužnik je tvrtka nad kojom je zaključen stečaj s dugom od milijun kuna. Ostale imaju dugovanja od 15 tisuća do 300 tisuća kuna te su u stečajnim ili predstečajnim postupcima ili u postupku izvanredne uprave, Kako je objavio portal Bjelovar live, da se po predloženom modelu, koji Gradsko vijeće tek treba usvojiti, izvuče samo 10 poduzetnika, a grad naplati samo dva milijuna kuna, gradski će oci biti zadovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:57