TOP OF THE FUNDS

NAGRAĐENI NAJBOLJI INVESTICIJSKI FONDOVI Imovina dosegla skoro 19 milijardi kuna, ulaže više od 220 tisuća građana

Dobitnici ggodišnjih nagrada "Top of the funds", za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima za 2017.
 Dragan Matić / Hanza media

Oko 220 tisuća građana danas ulaže u investicijske fondove, a prošle je godine broj ulagatelja porastao za šest posto, dok je imovina fondova porasla je za 6,5 posto, objavljeno je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori na dodjeli nagrada za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i društava za upravljanje "Top of the funds".

Ukupna imovina investicijskih fondova u Hrvatskoj narasla je na 18,6 milijardi kuna.

„Prije deset godina su ljudi ulagali emotivno, htjeli su što više i što prije. Danas ulažu razumnije i dugoročnije, disperziraju ulaganja i očekuju realniji povrat“, naglasio je je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović.

Dodao je da u ovoj godini kreće implementacija novog Zakona o tržištu kapitala koji omogućava da investicijski savjeti budu dostupniji široj javnosti što smatra iznimno važnim. Damir Krcivoj, član Uprave ZB Investa, to je čak opisao povijesnom prilikom jer savjetovanje građana oko investiranja u fondove može biti „game changer“. Krstulović je još napomenuo kako je na domaće tržište počela dolaziti strana fondovska konkurencija te pozvao Hanfu da za sve na tržištu osigura jednake uvjete.

Za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom proglašen je ZB Europlus, najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Locusta Cash, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom Intercapital Bond. Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je PBZ Conservative 10, dok je kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen ZB Trend. Priznanje za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišlo je Raiffeisen Harmonicu, a ZB Invest je proglašen najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:18