Procjena PwC-a

NOVA TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA I ROBOTI Za 15-ak godina će više od 30 posto radnih mjesta biti zahvaćeno visokom razinom automatizacije

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: roboti pune kutije s cajem u vece kartonske kutije.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

 

Doba automatizacije već je počelo, a u budućnosti će se ubrzati i utjecati na naše svakodnevne živote znatno više nego što to sada mislimo. Automatizacija će donijeti velike promjene i na tržištu rada, pa najnovije procjene konzultanstke kuće PwC govore da će se tehnološka revolucija do sredine 30-ih godina ovog stoljeća utjecati na 30 posto radnih mjesta.

Dugoročno gledano, pokazuje istraživanje PwC-a, visokoobrazovani radnici bit će manje izloženi posljedicama automatizacije od onih s niskim i srednjim razinama obrazovanja. Razlog je jednostavan: mnogi od visokoobrazovanih već posjeduju potrebna znanja za digitalno doba, a oni koji tim znanjima ne raspolažu u dovoljnoj mjeri, razmjerno će ih lako usvojiti. Znatno će više problema imati radnici s nižim stupnjem obrazovanja. Sve to ukazuje na potrebu cjeloživotnog učenja i prekvalifikacije.

Razlike u prilagodbi automatizaciji, naravno, osjetit će se i po dobnim skupinama, iako će one vjerojatno biti manje nego kada je riječ o stupnju obrazovanja. Realno je za očekivati da će se starijim radnicima teže biti prilagoditi automatiziranom gospodarstvu, nego onima mlađima.

Kada je, pak, riječ o sektorima, automatizacija bi najveće promjene trebala donijeti prometu, budući da će se vozila bez vozača uvelike koristiti u gospodarstvu. No, velik utjecaj automatizacija će imati i na funkcioniranje, primjerice, sektora financijskih usluga, posebno u segmentu analize podataka. S druge strane, najmanje podložni automatizaciji su sektori zdravstva i obrazovanja.

Kao skupinu kojoj prijeti najveći rizik od automatizacije istraživanje PwC-a navodi manje obrazovane muškarce. Ipak, automatizacija i digitalizacije neće mimoići ni žene, koje bi automatizaciji najviše mogle biti izložene u sljedećih pet do 10 godina, posebno na uredskim poslovima. Štoviše, opća je ocjena da bi u početku veće učinke automatizacije mogle osjetiti upravo žene, dok bi muškarci kasnije mogli biti pogođeni tim priocesima...

Stope automatizacije, pa tako i rizici za radna mjesta, razlikuju se od zemlje do zemlje. Države sa strožim obrazovnim zahtjevima, poput Singapura i Južne Koreje, dugoročno bi mogle imati veću zaštitu od automatizacije, ističu u PwC-u. S druge strane, države s jakim uslužnim sektorom, poput Velike Britanije i SAD-a, imaju, zaključuju u PwC-u, sredne potencijalne stope automatizacije.

Istraživanje PwC-a analiziralo je zadatke i vještine potrebne za radna mjesta više od 200.000 radnika u 29 zemalja, a s ciljem procjene učinaka automatizacije. Među analiziranim zemljama nema Hrvatske.

"Naša analiza ističe potrebu za povećanim javnim i privatnim ulaganjima u obrazovanje i vještine kako bi se ljudima pomoglo prilagoditi se tehnološkim promjenama tijekom čitave karijere. Iako je pojačano učenje digitalnih vještina i obrazovanja u STEM područjima važan element ovog procesa, bit će potrebna i prekvalifikacija kako bi se otpuštenim radnicima pomoglo zaposliti se u uslužnim sektorima gdje je potražanja velika, ali je automatizacija teža zbog važnosti socijalnih vještina i ljudskog kontakta", zaključio je John Hawksworth, glavni ekonomist PwC-a.

okvir PwC


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo