ISTRAŽIVANJE

PORASLA PLATEŽNA MOĆ TURISTA KOJI DOLAZE U HRVATSKU Njih 40% ima mjesečna primanja veća od 3000 eura

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ministar turizma Gari Cappelli, te voditeljica projekta „TOMAS Ljeto“ u Institutu za turizam Zrinka Marušić
 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Struktura profila i potrošnje gostiju na Jadranu promijenila se značajno od 2014. godine, u Hrvatsku dolazi sve više parova s visokom platežnom moći koji uslijed toga aktivnije provode svoje godišnje odmore. Pokazalo je to istraživanje „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS Ljeto 2017.“, kojeg su danas predstavili ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te voditeljica projekta „TOMAS Ljeto“ u Institutu za turizam, Zrinka Marušić.
Radi se o ukupno desetom ovakvom istraživanju, a prvom nakon 2014. godine. Provedeno je od srpnja do listopada 2017., u sedam primorskih županija, točnije u 67 većih naselja na obali i otocima. Direktnim anketiranjem ispitano je 5950 turista.
TOMAS istraživanje pokazalo je kako je prosječna dob turista 41 godina i da raste udio obrazovanijih gostiju, kao i da 40 posto njih ima primanja veća od 3000 eura mjesečno. Rast je to od 14 posto u odnosu na 2014.
Hrvatska je do sada bila većinom obiteljska destinacija, no najnovije istraživanje pokazalo je kako je dolazak samo u pratnji partnera po prvi put dominantan i čini čak 48,1 posto svih dolazaka. Također, zanimljivo je kako je Hrvatska u 2017. privukla velik broj novih gostiju, ali i zadržala lojalnost starih.
Posljedično, gosti su sve aktivniji te osim na ugostiteljske usluge, sve više troše i na čitav niz ostalih usluga, kao što su kupovina, zabava, sport, kultura i dr. Nadalje, prosječni dnevni izdaci turista povećali su se za 19 posto, pokazalo je TOMAS istraživanje. Zadovoljstvo gostiju i dalje raste te je na visokoj razini, no, istraživanje je pokazalo i prve znakove slabosti na kojima treba poraditi u nadolazećim turističkim sezonama, zaključio je Capelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36