OD SVIBNJA MOGU NA ŠALTER

POVOLJNI KREDITI ZA SELJAKE: Pola milijarde kuna za poljoprivrednike uz kamate od 0,1 do 1,5 posto!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić
 Sandra Šimunović / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,5 do 1,5 posto, a za najugroženiji sektor mljekarstva osigurani su krediti s kamatom od, u Hrvatskoj nezabilježenih, 0,1 posto!

Taj sporazum danas bi trebali potpisati predstavnici triju institucija, čime se okreće novo poglavlje u financiranju poljoprivrede i ubrzavanju povlačenja sredstava iz fondova EU. U Ministarstvu ističu da je otežan pristup kapitalu bio kočnica snažnijeg razvoja i modernizacije poljoprivrede.

- Banke nisu bile sklone financirati poljoprivredu smatrajući je rizičnom, a kamatne stope bile su vrlo visoke. Ovo su bili ključni razlozi koji su prethodili donošenju odluke o uvođenju novih financijskih instrumenata. Njihovo uvođenje usko je povezano s ciljevima Programa ruralnog razvoja RH, a bit će realizirano sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj prema uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutačno nudi na ovdašnjem tržištu - navode u Ministarstvu.

Nadaju se da će iznos od pola milijarde kuna uz doprinos ostalog bankarskog sektora u konačnici narasti na milijardu kuna, koja će biti na raspolaganju potencijalnim korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu.

- Naši poljoprivrednici teško dolaze do kredita jer bankama je poljoprivredna proizvodnja uvijek bila visoko rizična. Od sljedećeg mjeseca tome ćemo stati na kraj. I to sredstvima Programa ruralnog razvoja RH. Putem HAMAG-BICRO sljedećeg mjeseca plasirat ćemo kredite do 50.000 eura za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu s kamatnom stopom od 0,5 do 1,5%, a za mljekare neviđeno nisku stopu kamate od 0,1%. Za to poljoprivrednici neće trebati dati farmu ili kuću u zalog. Ovako će moći zatvoriti financijsku konstrukciju svojih dobrih ideja i uspješno završiti nove investicije. Krajem godine omogućit ćemo putem HBOR-a i veće kredite do 1 milijun eura s jednako privlačnom kamatom. Uz ovakav sustav provedbe Programa RR i načina kreditiranja - Agrobanka nam neće ni trebati - rekao je ministar Tolušić.

Ministarstvo je napravilo analizu na osnovi dosadašnjih natječaja nakon koje su zaključili da ponuda banaka nije pratila potrebe i zahtjeve u sektoru poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Nakon potpisivanja sporazuma o financiranju, HAMAG-BICRO novi kreditni program upućuje na usvajanje Vladi RH. Procjenjuje se da bi financijski proizvodi “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj” mogli biti dostupni krajnjim primateljima od svibnja 2018. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33