MARCUS WALLENBERG

PREDSTAVNIK MOĆNE ŠVEDSKE DINASTIJE I VLASNIK TVORNICE KOJA PROIZVODI GRIPENE NAJAVIO INVESTICIJU U RH Vlasnik Saaba želi formirati softverski centar

 
Marcus Wallenberg, predstavnik moćne švedske dinastije koja posjeduje niz velikih tvrtki, i Niklas Johansson, švedski zamjenik ministra poduzetništva
 Damir Krajač / CROPIX

Marcus Wallenberg, predstavnik moćne švedske poslovne dinastije koja je suvlasnik niza švedskih i svjetskih kompanija, u četvrtak je boravio u Zagrebu te najavio ulaganje do 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj u idućih deset godina. To je projekt koji će razviti, naglasio je, Saab u suradnji sa zagrebačkim Ericssonom Nikolom Teslom, koji je u četvrtak i obišao.

Lokacija samog centra još nije poznata, a mogla bi biti i unutar znanstvenog parka koji bi Šveđanin također rado pokrenuo u Hrvatskoj, po uzoru na park Lindholmen u Švedskoj. O toj inicijativi, rekao je, razgovara s hrvatskim vlastima i kompanijama.

Primanje u Vladi

Wallenberg je ulaganje u softverski centar najavio kao predstavnik švedske banke SEB, koju je osnovala njegova obitelj, te Saaba, u kojem predsjeda Nadzornim odborom. Na izričito pitanje je li to ulaganje povezano s predstojećom odlukom hrvatske Vlade o kupnji eskadrile borbenih aviona - a na stolu je, među ostalim, i ponuda Saaba s avionima Gripen JAS 39 C/D - odgovorio je da te dvije stvari nisu povezane te da će se ulaganje dogoditi zbog potreba Saaba za softverskim inženjerima.

Wallenberg je najavio i susrete s premijerom Andrejem Plenkovićem te potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, ali tema tih razgovora neće biti, rekao je, javni natječaj za borbene avione. - Nisam došao razgovarati o tome. O tome ću govoriti samo ako mi se postavi to pitanje - rekao je Wallenberg novinarima. Dodao je kako je u pitanju strogi natječajni proces u kojem će odlučivati Vlada te je to odvojeno od ulaganja u softverski centar koje će početi sada.

Ponudu za eskadrilu od 12 aviona predali su, uz Šveđane, još i Izraelci, Amerikanci i Grci, a odluka bi se trebala donijeti uskoro. Prvotno se očekivala do kraja 2017., ali je prolongirana. Detalji ponuda nisu javni, a neslužbeno se spominjalo da idu od 400 do 800 milijuna eura.

Đuro i Gredelj

Na novinarsko pitanje hoće li Saab možda uložiti u neke kompanije u Hrvatskoj, o čemu se pisalo u domaćim medijima, bio je izričit: “Sada nemam drugih izravnih ulagačkih prijedloga”. U medijima se spominjalo da bi Šveđani mogli uložiti u Đuru Đakovića i Gredelj, kojima treba dokapitalizacija, ali Wallenberg o tome nije želio razgovarati.

Tvrdi da je fokus njegova posjeta Hrvatskoj, drugog u samo nekoliko mjeseci, osim softverskog centra i osnivanje znanstvenog parka u Hrvatskoj, u blizini jednog od sveučilišta s obzirom na to da je za taj projekt ključna suradnja kompanija i znanstvenika te vlasti. U četvrtak je o tome razgovarao i u Ministarstvu znanosti. Obitelj Wallenberg je preko svojih zaklada najveći privatni ulagač u istraživanje i razvoj u Švedskoj.

S vodećim čovjekom švedskog biznisa u Zagrebu su bili i zamjenik ministra poduzetništva i inovacija Niklas Johansson te zamjenica predsjednika znanstvenog parka Lindholmen, u kojem radi više od 20.000 ljudi.

Centar talenata

U razgovoru s novinarima Johansson je objasnio koncept znanstvenih parkova koje su razvili u Švedskoj, a cilj im je smanjiti razmak između akademske zajednice i biznisa, odnosno transformirati ideje koje studenti i znanstvenici imaju tako da budu primjenjive u društvu, ali i služe za privlačenje talenata u regiju/državu. U Švedskoj ih imaju čak 31, a u njih je uključeno gotovo 5000 kompanija, uglavnom malih i srednjih, ali i globalnih korporacija.

Prema podacima koje je pripremilo švedsko veleposlanstvo, procijenjeno je da se u Švedskoj godišnje stvori oko 7000 novih radnih mjesta u tim znanstvenim parkovima, a približno 400 tvrtki godišnje privlači venture capital.

Wallenberg s Plenkovićem o digitalnoj transformaciji ekonomije

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s Marcusom Wallenbergom, potpredsjednikom Zaklade Wallenberg, i s njime razgovarao o ulaganju zaklade u digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva, priopćeno je iz Vlade.

- Konstatirana je sve intenzivnija bilateralna gospodarska suradnja između Hrvatske i Švedske. Ujedno, Hrvatska predstavlja vrlo popularnu turističku destinaciju za švedske turiste, navodi se u priopćenju.

Razgovaralo se i o švedskim iskustvima u povezivanju gospodarstva, akademske zajednice i vladinih institucija radi unaprjeđenja inovacija, novih tehnologija i konkurentnosti gospodarskih subjekata, kaže priopćenje.

Vlada RH

U Wallenbergovoj pratnji su bili državni tajnik u švedskom ministarstvu poduzetništva i inovacija Niklas Johansson, švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt, te predstavnici SAAB-a i Ericsson Nikole Tesle.

Zaklada Wallenberg je najveći privatni financijer istraživanja u Švedskoj i jedan od najvećih u Europi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47