Investicijski sporovi

Protiv Hrvatske se u Washingtonu vodi 8 arbitraža, najnovije su pokrenule još dvije banke zbog kredita u 'švicarcima'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2017. u 13:44

Zagreb, 160115. Ilica.
Zagrebacka banka.
Odluka Svicarske sredisnje banke donosi negativnu promjenu duznicima s kreditima u francima.
Na fotografiji: Novcanice svicarskog franka.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Protiv Hrvatske je trenutno aktivno osam sporova pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID),  kako je vidljivo na internetskoj stranici tog centra sa sjeištem u Washingtonu,  a najnovije među njima su krajem prošloga mjeseca pokrenule Addiko i RBA.  

Tako su sada ukupno tri spora pokrenuta od strane banaka (UniCredit i Zaba, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria-Hrvatska te Addiko Bank iz Austrije i Hrvatske) i to zbog načina na koji je u Hrvatskoj riješena konverzija kredita u švicarskim francima izmjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Kako je danas objavio Poslovni dnevnik, prva ročišta s emogu očekivati za 4-5 mjeseci za arbitražni postupak koji je još lani pokrenuo UniCredit i Zaba.

Investicijski spor protiv Hrvatske su nedavno pokrenuli i Elitech te Razvoj golf zbog projekta Golf na Srđu.

Još 2013. godine je arbitražni spor pokrenuo Mol zbog Ine, a 2015. godine tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief  zbog neprovođenja liberalizacije poštanskog tržišta (traže odštetu od 53 milijuna eura).  Lani je Amlyn Holding pokrenuo spor zbog projekta bioenergane.  

Još uvijek se vodi i spor koji je 2012. godine pokrenuo Georg Gavrilović i Gavrilović d.o.o. zbog postupka stečaja iz 1991. godine (traže odštetu od 198 milijuna eura). Ljetos su u tom sporu podnijeti novi dokazi, stoji u evidenciji, a Sud o njima tek treba donijeti odluku.

ELIPSO

Izdvajamo