TVRDE DA SANKCIJE NEMAJU UTJECAJA

RUSKA SREDIŠNJA BANKA: Nećemo intervenirati zbog oštrog pada vrijednosti rublje

 REUTERS

Ruska središnja banka u ponedjeljak je objavila da neće intervenirati na valutnim tržištima nakon oštrog pada vrijednosti rublje, umanjujući time utjecaj novih američkih sankcija na rusku valutu.

Nestabilnost na ruskim tržištima povećala se nakon što je Washington 6. travnja uveo nove sankcije Rusiji. Meta su im neke od najvećih ruskih kompanija i najutjecajnijih poslovnih ljudi, čime SAD želi kazniti Moskvu zbog navodne upletenosti u američke izbore u 2016. i zbog drugih 'malignih aktivnosti'.

Rubalj je u proteklom tjednu izgubio više od 10 posto na vrijednosti prema dolaru i u jednom se trenutku spustio na najniže razne od kraja 2016. godine, no do petka se donekle stabilizirao, ublaživši tjedni gubitak na oko šest posto.

Iako je oštar pad vrijednosti potaknuo nagađanja na tržištu da će ruska središnja banka početi kupovati domaću valutu kako bi je poduprla, zamjenica guvernera Ksenija Judajeva u ponedjeljak je izjavila kako u banci nemaju takvih planova.

"Situacija na valutnim tržištima je uravnotežena", kazala je u ponedjeljak Judajeva sudionicima financijske konferencije u Moskvi.

"Ne interveniramo na tržištu u slučaju puke nestabilnosti ili oštrog pada tečaja rublja, interveniramo tek ako se pojave rizici po financijsku stabilnost", poručila je.

Istaknula je kako povećane oscilacije na tržištu trenutno ne predstavljaju rizik za financijsku stabilnost i da je situacija stabilnija nego u 2014. godini kad je SAD uveo Rusiji prve sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskom sukobu.

Središnja banka raspolaže svim potrebnim instrumentima za otklanjanje tržišnih rizika, poručila je Judajeva.

Zbog najave novih američkih sankcija povezanih s ruskom podrškom sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu jutros su se pored rublja pod pritiskom našle i ruske dionice, zaključuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:32