OLEG DERIPASKA

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH RUSKIH OLIGARHA U OGROMNIM PROBLEMIMA U samo tri dana vrijednost dionica njegove tvrtke se prepolovila

 
Oleg Deripaska
 Profimedia, Sputnik

Ruski oligarh Oleg Deripaska, milijarder i vlasnik tvrtke United Co. Rusal, koja proizvodi sedam posto svjetskog aluminija, u velikim je financijskim problemima. Nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošlog petka uvele sankcije kojima zabranjuju Amerikancima da posluju s kompanijama kao što je Rusal, Deripaskina je tvrtka ostala odsječena od zapadne ekonomije, a vrijednost dionica Rusala na burzi u Hong Kongu u ponedjeljak se naglo prepolovila, javljaju Bloomberg i BBC.

Naime, čim je učinak novih sankcija postao očigledan u ponedjeljak investitori su rasprodali svoje dionice i obveznice, a stručnjaci s burze ovaj su slučaj prozvali “ekonomskim ubojstvom kompanije”.

Deripaskin Rusal će financijski morati spašavati Kremlj, iako se ruska vlada još nije usuglasila o tome kako će državna pomoć izgledati.

- Ruska vlada čini sve što može kako bi minimizirala negativne posljedice – poručio je Dmitry Peskov, glasnogovornik ruske vlade, dodavši kako su sankcije nezakonite.

Sankcije su, naime, obuhvatile ukupno sedam oligarha, 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili kojima upravljaju, kao i 17 viših dužnosnika ruske vlade, piše BBC.

Za Deripasku pak, kojeg se dugo smatralo jednim od najkontroverznijih ruskih oligarha usko povezanih s ruskim predsjednikom Putinom, sankcije predstavljaju prekid sa Zapadnim poslovnim krugovima, koje je desetljećima njegovao, stoji u analizi Bloomberga.

Pedesetogodišnji vlasnik aluminijskog diva do današnjeg je carstva došao preko kaotičnih i krvavih nemira u ruskoj aluminijskoj industriji tijekom 1990-ih godina, a kontroverze iz toga doba prate ga sve do danas, iako nikada službeno potvrđene na sudu. Nakon spajanja 2007. godine s OAO Sual Grupom te imovinom tvrtke Glencore Plc., njegova je dominacija bila potpuna, a Rusal je postao najvećim proizvođačem aluminija na svijetu. Deripaska, koji oduvijek odbija svaku povezanost s nemirima devedesetih, u svojoj je izjavi sankcije nazvao “neosnovanima, smiješnima i apsurdnima”.

I dok je Deripaska među prvim ''žrtvama'' američkih sankcija, ostaje za vidjeti hoće li se Amerika usmjeriti i na druge oligarhe u Putinovom najužem krugu. Investitori potencijalne rizike vide za Romana Abramoviča, milijardera koji je izvan Rusije najpoznatiji po tome što je vlasnik engleskog prvoligaša, nogometnog kluba Chelsea. Njegova tvrtka za proizvodnju čelika Evraz Plc., potonula je u ponedjeljak na londonskoj burzi za 14 posto, zaključuje Bloomberg.

Rusija je pak još u petak najavila “oštar odgovor” na američke sankcije, prenio je BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:12