ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

SINGAPUR VEĆ PETU GODINU ZAREDOM NAJSKUPLJI GRAD NA SVIJETU Na drugom mjestu Pariz, Damask i Caracas na samom začelju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2018. u 09:03

Marco Bello / Reuters / Profimedia, Aalamy

Singapur i Caracas

  

Singapur je zbog ogromnih troškova za vlasnike automobila potvrdio poziciju najskupljeg grada na svijetu, petu godinu zaredom, pokazuje godišnje istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU).

Azijski financijski centar spriječio je prometnu zagušenost, uobičajenu za azijske gradove, kontrolom vlasništva nad vozilima kroz sustav kvota prema kojem kupac povrh cijene vozila mora platiti i gotovo 40 tisuća singapurskih dolara (50 tisuća amerčkih dolara) za potvrdu o pravu na posjedovanje automobila.

To znači da običan putnički automobil stoji oko 100 tisuća singapurskih dolara, pojašnjava AFP.

Iako Singapur nudi svojim stanovnicima i određene prednosti, poput povoljnih usluga pomoći u kući, ta je nekadašnja britanska kologija "i dalje najskuplje mjesto na svijetu kada je u pitanju kupnja i vlasništvo nad automobilom", zaključuju u EIU.

Drugo mjesto na ljestvici najskupljih dijele Pariz i Zürich, četvrto je pripalo Hong Kongu a Oslo se našlo na petom mjestu. Šesto mjesto dijele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto pripala su Tel Avivu i Sydneju.

Tokio i New York nakon dugo su vremena ispali iz skupine 10 najskupljih.

Azijski su gradovi obično najskuplji kada je u pitanju hrana a europski u kategorijama pomoći u kući, osobne njege, rekreacije i zabave, ističu autori istraživanja.

Važan su razlog promjena u plasmanu na ljestvici ponovo bile fluktuacije valutnih tečajeva, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim su pak gradovima za život prema istraživanju EIU-a ratom razoreni glavni grad Sirije Damask, prijestolnica Venezuele Caracas (riječ je o državi uništene ekonomije usprkos najvećim dokazanim naftnim zalihama na svijetu), nigerijski Lagos i pakistanski Karachi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo