NEŠTO VIŠI PROMET

STANJE NA ZAGREBAČKOJ BURZI Crobexi stagniraju, najlikvidnije su dionice HT-a i Podravke

Ilustracija, Crobex
 Sinisa Sunara / Hanza Media

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su do podneva stagnirali, uz pojačan promet u odnosu na dan ranije, pri čemu se najviše trgovalo dionicama HT-a i Podravke.

Crobex indeks bio je oko podneva bez promjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 1.845 boda, dok je Crobex10 blago ojačao, za 0,02 posto, na 1.064 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je za 5,4 milijuna više nego jučer u isto doba.

"Trgovanje danas prijepodne obilježava promet viši od uobičajenog za posljednjih nekoliko tjedana, uz likvidnost od oko 6 milijuna kuna. S obzirom da je u srijedu bio zadnji dan objave financijskih izvještaja, dinamika trgovanja determinirana financijskim rezultatima nastavila se i nakon objava, odnosno i krajem ovoga tjedna", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, nakon jučerašnjeg zatišja i ukupnog dnevnog prometa od 3,8 milijuna kuna te nakon svih objava financijskih izvještaja za četvrto tromjesečje i cijelu 2017. godinu, danas se trgovanje ponovno dinamiziralo ponajviše zahvaljujući dionicama HT-a i Podravke, koje su u prijepodnevnom trgovanju najlikvidnije.

Dionicom HT-a ostvareno je 1,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 163 kune. Dionicom Podravke ostvareno je 1,67 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,38 posto, na 265 kuna.

"Podravka je uz pojačanu likvidnost izgubila na vrijednosti, ali to možemo pripisati između ostaloga korekciji cijene nakon jučerašnjeg značajnog rasta od gotovo 5 posto", navodi Jurić.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, 843 tisuće kuna, uz pad njezine cijene za 1,03 posto, na 960 kuna. Nešto više trgovalo se dionicom Zagrebačke banke, 710.000 kuna, a cijena joj je porasla 0,7 posto, na 58,8 kuna.

Najviše je poskupjela dionica Jadroplova, za 4,73 posto, na 31 kunu. Ta kompanija u većinskom državnom vlasništvu danas je izvijestila da je poslala plan restrukturiranja na odobrenje u Europsku komisiju.

Istodobno, najviše je pala cijena dionice Plave lagune, za 2,23 posto, na 1.750 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:06