NOVE MJERE

TRAGEDIJA KAO UPOZORENJE Kanada planira ograničiti prodaju visoko zaslađenih alkoholnih pića nakon smrti tinejdžerice

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Dužnosnici kanadske agencije za hranu i lijekove dobili su upute da razmotre mogućnosti ograničavanja prodaje visoko zaslađenih alkoholnih pića nakon smrti tinejdžerice u Quebecu koja je konzumirala dvije limenke takvog pića.

"Duboko me zabrinjava sve veća dostupnost i privlačnost pojedinačnih pakiranja visoko zaslađenih alkoholnih pića kao i činjenica da sve više mladih završi u bolnici nakon konzumacije tih proizvoda", izjavila je ministrica zdravstva Ginette Petitpas Taylor.

"Sukladno tome, naložila sam ministarstvu da poduzme sve potrebne mjere kako bi se riješio taj problem", poručila je kanadska ministrica zdravstva. Prijedlog predviđa ograničenje veličine pojedinačnog pakiranja ili sadržaja alkohola u takvom piću.

Novi propis bi se primjenjivao na sva alkoholna pića koja "prelaze određeni plafon udjela šećera, uključujući ona koja sadrže umjetne zaslađivače", navodi se u priopćenju kanadskog ministarstva zdravstva.

Takav prijedlog ne bi se odnosio na likere ili desertna vina, napominju. Ministarstvo poziva sve dionike da razmotre promjene u oglašavanju, prodaji i označavanju radi smanjenja rizika tih proizvoda.

Kanadsko je tržište prema riječima dužnosnika posljednjih godina preplavljeno pićima koja su snažno aromatizirana i sadrže veliku količinu šećera ili zaslađivača, a sadrže alkohola koliko i četiri čaše vina.

Pozornost javnosti na taj problem skrenula je vijest o smrti 14-godišnje djevojčice koja je prošloga mjeseca pronađena mrtva nedaleko potoka iza srednje škole u Lavalu u Quebecu. Izvješće mrtvozornika potvrdilo je da je konzumirala dvije limenke slatkog alkoholnog pića koje je sadržavalo 11,9 posto alkohola, podsjeća AFP.

Prije gotovo dva tjedna kanadsko je ministarstvo zdravstva objavilo je da će ispitati sigurnost takvih pića za konzumaciju te najavilo sve potrebne mjere kako bi zaštitilo zdravlje i sigurnost građana. Ujedno je upozorilo građane da budu oprezni pri konzumaciji takvih pića s visokim udjelom alkohola i da budu svjesni njihove rizičnosti.

"Mnoga alkoholna pića u pojedinačnim pakiranjima sadrže snažne pojačivače okusa i veliki udio šećera, zbog čega potrošači možda ne uviđaju koliko alkohola zapravo konzumiraju", priopćili su iz ministarstva.

Upozorili su također da pojedinačna pakiranja takvih proizvoda sadrže više alkohola od tri standardna alkoholna pića.

Nakon vijesti o smrti tinejdžerice trgovine u Quebecu odmah su s polica povukle kofeinsko alkoholno piće "FCKD Up" koje je navodno konzumirala.

Proizvođač toga pića objavio je tada da su promijenili mišljenje o toj kategoriji pića, dodajući kako ona "ne bi trebala ni postojati". Odlučili su smjesta prestati s proizvodnjom pića "FCKD Up".

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola objavio je ranije ovog mjeseca da će na japanskom tržištu lansirati svoje prvo alkoholno piće, podsjeća AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22