Digitalizacija u bankama

Uz napredni elektronički potpis, Zaba prva na domaćem tržištu uvela online ugovaranje kredita

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka (Zaba) postala je prvi privatni izdavatelj certifikata naprednog elektroničkog potpisa u Hrvatskoj, omogućivši svojim klijentima ugovaranje usluga kreditiranja od kuće, izvijestili su u četvrtak iz Zabe.

Dosad se, naime, prilikom online ugovaranja kredita samo dio procesa mogao obaviti preko interneta, dok je za potpisivanje ugovora ipak bilo potrebno doći u poslovnicu, stoji u priopćenju.

S druge strane, napredni elektronički potpis ekvivalent je vlastoručnom potpisu i ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis za fizičke osobe, a vlastoručni potpis osobe ovlaštene za potpisivanje i otisak pečata za pravne osobe.

Banka pritom izdaje certifikat kojim građanima i tvrtkama omogućuje elektroničku identifikaciju, autentifikaciju i potpis ugovora s bankom putem mobilnog ili internetskog bankarstva, čime se iz procesa zaključivanja ugovora potpuno izbacuje potreba za dolaženjem u poslovnicu i fizičkim potpisivanjem ugovora te eventualna dodatna ovjera potpisa kod javnog bilježnika.

Elektroničko potpisivanje ugovora osobnim kvalificiranim certifikatom putem e-zabe i m-zabe prvo će moći koristiti odabrani korisnici unaprijed odobrenih gotovinskih kredita, a banka će tu uslugu u idućem razdoblju ponuditi i ostalim klijentima.

Sve što će klijentima biti potrebno za izdavanje i korištenje kvalificiranog certifikata jest mobilni token Zagrebačke banke i lozinka kvalificiranog certifikata koja je isključivo dostupna njima i s njom samostalno upravljaju. Odmah po ugovaranju, kredit će se isplatiti na tekući račun klijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:27