PRINOSI MIROVINSKIH FONDOVA

Zbog Agrokora manji prinosi mirovinaca za većinu osiguranika, ali menadžeri fondova poručuju da je rizik sada sveden na minimum

Damir Grbavac
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Ukupna imovina hrvatskih obveznih mirovinskih fondova do kraja prošle godine narasla je na 91,9 milijardi kuna, što je 7,7 milijardi kuna više nego krajem 2016. godine, objavila je danas Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO).
Imovina mirovinskih fondova iz drugog stupa time je dosegla 26 posto hrvatskoga BDP-a, po čemu se Hrvatska nalazi negdje u sredini ljestvice razvijenih zemalja svijeta i prva je među tranzicijskim zemljama. Ukupan broj članova obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj je veći od 1,84 milijuna.
Godišnji prinos fondova iz kategorije B, koja obuhvaća najveći dio osiguranika, lani je iznosio 3,06 posto. Dio razloga za to, kako je Jutarnji list već pisao, rezultat je krize u Agrokoru, no mirovinci tvrde da je taj rizik sveden na minimum i da, čak i ako se to uzme u kalkulacije, imaju dobre prinose. Prinos u 2017. za fondove iz kategorije A iznosio je 4,57 posto, a za fondove iz kategorije C 6,08 posto, ističu u UMFO- u.
Od početka rada mirovinskih fondova pa do kraja prošle godine, prosječan godišnji prinos za kategoriju B iznosio je 5,76 posto, za kategoriju A 8,95 posto, a za kategoriju C 6,93 posto, pokazuju podaci UMFO-a.
Damir Grbavac, predsjednik UMFO-a i čelni čovjek Raiffeisen mirovinskog fonda, kazao je kako mirovinci iščekuju nove investicijske prilike. Njih ponajprije vidi u infrastrukturi, posebno kod HEP-a, zatim u privatizaciji i u novim izlascima tvrtki na burzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57