UOČI OBJAVE PODATAKA ZA 2017.

ZDRAVKO MARIĆ ZA REUTERS: Napravit ćemo temeljitu analizu opcija porezne reforme, jer ima prostora za dodatno smanjenje opterećenja od 2019.

Zdravko Marić
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Hrvatska će nakon proračunskog viška u 2017. godini nastaviti provoditi strukturne reforme i fiskalnu disciplinu kako bi ubrzala gospodarski rast, podigla kreditni rejting i poboljšala izglede za pristup eurozoni, kazao je u razgovoru za Reuters ministar financija Zdravko Marić.

"Proračunski podaci za 2017. godinu bit će objavljeni u petak i možemo očekivati višak opće države prvi put otkada smo počeli primjenjivati metodologiju Europske unije. To je rezultat naših nastojanja da ograničimo potrošnju i da koristimo više prihode kako bismo smanjili javni dug i porezno opterećenje", naglasio je ministar Marić.

Očekuje se da će podaci pokazati da je javni dug iskazan udjelom u BDP-u na kraju prošle godine iznosio 78 posto. U prošle dvije godine smanjen je za 5,8 postotnih bodova.

U 2016. godini deficit opće države iznosio je 0,9 posto BDP-a i bio je najniži otkada se počeo objavljivati taj podatak.

"Naš je cilj spustiti javni dug ove godine za dodatnih 2,5 do tri postotna boda i nastaviti s takvim nastojanjima u idućim godinama", dodao je Marić.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju proračunski su rezultati, po njegovim riječima, u skladu s planom. Hrvatska u ovoj godini cilja na manjak opće države od 0,5 posto BDP-a, uz stopu gospodarskog rasta od oko 3,0 posto.

"Zasada se držimo tog plana. No, fiskalni su rezultati u 2016. i 2017. bolji nego što se očekivalo pa ćemo nastaviti raditi u tom smjeru", dodao je hrvatski ministar financija.

Analitičari i Europska komisija upozoravaju da se strukturne reforme provode sporo unatoč tome što su ključne za poticanje gospodarskog rasta i za podizanje kreditnog rejtinga koji je trenutno, po ocjeni dvije od tri ključne agencije, jedan stupanj ispod investicijske razine.

Posebno ističu probleme poput prigušene investicijske klime, neefikasne i skupe državne uprave, sporog pravosuđa i gubitaka zdravstvenog i mirovinskog sektora.

"Nema sumnje da se moramo pozabaviti strukturnim problemima kao što smo nedavno učinili u sektoru cesta. Vlada će sljedećeg tjedna usvojiti detaljni godišnji plan reformi a fokus će u početnoj fazi biti na poboljšanju investicijske klime i na efikasnosti zdravstvenog sektora i državne uprave", najavljuje ministar financija.

Napominje također da ima prostora za dodatno smanjenje poreznog opterećenja od iduće godine, nakon promjena koje su stupile na snagu prošle godine a bile su fokusirane na poreze na dohodak i na dobit.

"Ove godine izrađujemo temeljitu analizu opcija i mogu reći da bi smanjenja mogla uključiti i porez na dodanu vrijednost (PDV)", izjavio je Marić.

Vlada ove godine mora refinancirati obveznicu izdanu na domaćem tržištu u iznosu šest milijardi kuna i obveznicu izdanu na inozemnom tržištu u iznosu 750 milijuna eura. Obje dospijevaju na naplatu u srpnju.

"Naš je cilj refinancirati u inozemstvu euroobveznicu koja dospijeva na naplatu i podmiriti ostatak potreba za financiranjem na domaćem tržištu. Vjerojatno ćemo prvo ići s međunarodnim izdanjem, do kraja drugog tromjesečja", kaže hrvatski ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:30