Oznake izvornosti i podrijetla

Znate li što je rudarska greblica ili kvargl? Upravo kreće postupak tržišne zaštite tih naziva

Rudarska greblica, kolač za koji su prvi recepti nastali u 16.stoljeću
 Arhiva / tz-samobor.hr

Bespovratnih 726 tisuća kuna državnih potpora dodijeljeno je za postupke zaštite oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta za 14 hrvatskih proizvoda, a među njima su i zagorski štrukli, kao i neki manje poznati proizvodi čudnovatih imena poput rudarske greblice i kvargla.

Znate li što je to?

Rudarska greblica je kolač od sira i oraha iz Rude kod Samobora, a kvargl je vrsta sira koji se radi u bjelovarskom kraju, te će udruge proizvođača uz pomoć državne potpore izraditi specifikaciju tih artikala i tako krenuti u proces zaštite naziva. Tražit će oznake zemljopisnog podrijetla. Inače, rudarska greblica je već uvedena na listu zaštićenih kulturnih dobara RH.

Na listi za zaštitu naziva su još i zagorski bagremov med, varaždinski klipić, novigradska dagnja, vrbovečka pera, bračko maslinovo ulje, krčki sir, istarski ovčji sir, međimurski krumpir/ međimurski kalamper, lički škripavac, meso istarskog goveda/ meso boškarina i paški sir.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać je prilikom potpisivanja ugovora u srijedu naglasio kako je postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan posao za skupine proizvođača. Također, podrazumijeva dosta novca za pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:31