KEITH EVANS

JEDAN OD ČELNIKA MOĆNOG AMERIČKOG FONDA TEŠKOG 45 MILIJARDI DOLARA STIŽE U HRVATSKU 'Želimo investirati kod vas!'

Evans kao jedan od vodećih ljudi Starwood Capitala idući tjedan dolazi na Adria Hotel Forum

Starwood Capital jedan je od najjačih globalnih investicijskih fondova koji upravlja imovinom vrijednom 45 milijardi dolara, a velik dio investicija su hoteli u cijelom svijetu. Stoga je vijest da Keith Evans, dopredsjednik hotelski akvizicija Starwood Capitala, idući tjedan stiže u Zagreb na Adria Hotel Forum jasna poruka da ih zanimaju investicije u regiji. Upravo je Evans zadužen za ulaganja u hotelski sektor u Europi. Ima iznimno međunarodno iskustvo u sektoru hotelskih akvizicija, razvoja i upravljanja imovinom. Procjenjuje se da bi veliki globalni investitori kao što je Starwood Capital u Hrvatskoj mogli biti zainteresirani za neprivatizirane turističke tvrtke ili pak velike greenfield projekte kao što je Muzil.

Jačaju u Europi

Starwood Capital je američki privatni investicijski fond. Koji je vaš glavni fokus interesa?

Starwood Capital je privatna investicijska tvrtka s primarnim naglaskom na globalna ulaganja u nekretnine. Od svog osnutka 1991. godine, tvrtka je prikupila više od 33 milijarde dolara kapitala i trenutno upravljamo imovinom vrijednom više od 45 milijardi dolara. Tijekom proteklih 25 godina Starwood Capital stekao je ukupnu vrijednost imovine veću od 77 milijardi dolara. Ulagali smo na tržištima od Tajlanda do Španjolske i Švedske. Starwood Capital donio je 2011. stratešku odluku da će pojačati prisutnost u Europi.

Ciljano na tržišta

Imate li neka prioritetna tržišta za investicije u Europi? Jesu li London i Pariz i dalje broj jedan ili ste sada fokusirani i na druge lokacije?

Imamo diverzificiran portfelj nekretnina diljem Europe. Prisutni smo u većini regija, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, nordijske zemlje, Španjolsku, srednju i istočnu Europu. Idemo na ciljana tržišta, ali jednako smo tako spremni na atraktivne investicije izvan prioritetnih geografskih područja koja su nam u fokusu.

Je li sve teže raditi u ulagačkom biznisu s obzirom na sve jeftiniji kapital u posljednje vrijeme te val novih investitora iz dalekoistočnih zemalja?

Razina ulaganja u hotelske nekretnine značajno je porasla u cijeloj Europi tijekom 2015. godine, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i u 2016. Likvidnost je općenito dobra za cijelo tržište. Ulazak novih investitora s jedne strane stvara kompetitivnije tržište za akvizicije, a s druge dinamično tržište za dezinvestiranje. Za investitore koji su aktivni i u investiranju i dezinvestiranju, takvo okruženje može pružiti različite prilike.

Idući tjedan stižete na hotelsko-investicijsku konferenciju Adria Hotel Forum. Zašto ste odlučili doći u Zagreb?

Dolazim kako bih što više doznao i bolje se povezao s hotelskim tržištem na Jadranu, kao i s lokalnim kompanijama, financijskim institucijama i investitorima. Tržište hotela u Hrvatskoj u procesu je obnavljanja i ostvarilo je snažne poslovne rezultate u 2015. Mnogo je faktora koji tome doprinose, a koji bi zajedno trebali pružiti atraktivne investicijske prilike u idućim godinama.

Kako ocjenjujete prilike za investiranje i općenito investicijsku klimu u Hrvatskoj?

Hrvatsku karakterizira relativno mali volumen transakcija, uz nekoliko dostupnih meta i minimalnu prisutnost međunarodnih investitora. Značajan dio vlasništva u hotelskom sektoru konsolidiran je na nekoliko manjih skupina investitora, uključujući nekoliko kompanija izlistanih na burzi. Trenutno je nekoliko prilika za investiranje, ali očekujemo da će se to razvijati sljedećih godina. Znatan dio hotela zahtijeva značajna kapitalna ulaganja i modernizaciju. U skladu s tim, neki postojeći vlasnici mogli bi se odlučiti na prodaju u kratkom roku, što će otvoriti put novim investitorima, među kojima će neki osigurati novi kapital za nadogradnju lokalne hotelske ponude i kvalitete koja će osigurati rast profita, ali i profila destinacije.

Kad je riječ o potencijalnim ulaganjima u regiji, jeste li zainteresirani za potencijalne greenfield ili brownfield projekte?

Preferiramo preuzimanje postojećih hotela na kojima se može ostvariti rast renoviranjem i modernizacijom. Visoka sezonalnost i kratak period vrhunca potražnje ograničavaju godišnji EBITDA potencijal, što ograničava i ulazak u greenfield i brownfield investicije jer one već u startu imaju visok trošak.

Sigurnost je presudna

U kontekstu terorističkih prijetnji sigurnost je postala presudna za turizam. Je li to važan kriterij i pri donošenju odluka o investicijama? Kako Hrvatska stoji po tom pitanju?

Da, sigurnost je presudna za napredak turističkih destinacija. Turbulencije u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku imale su značajan utjecaj na mediteranskom tržištu resorta. Bitan pomak u potražnji doveo je do rasta potražnje za sigurnim europskim tržištima za odmor. Među onima koji su imali najviše koristi od toga su Španjolska, Italija i Hrvatska. Taj će se trend kratkoročno vjerojatno nastaviti i u idućem razdoblju te osigurati pozitivno okruženje za dobro upravljane turističke destinacije i hotele.

Spajanjem Starwood Hotela i Marriotta International stvorena je najveća svjetska hotelska kompanija. Kako to utječe na Starwood Capital?

Starwood Capital nije povezan sa Starwood Hotelima. Dakle, spajanje Starwood Hotela i Marriott Internationala nema nikakav utjecaj na nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:36