VIKTOR VEKSELBERG

‘U Belvedere bez jamstava ne ulažemo 180 milijuna eura’

Vekselberg je za hotel uplatio 12 milijuna eura, no novac je zarobljen na računu suda zbog žalbe tvrtke Cleoston
 Darko Mihalić / Tonči Plazibat/CROPIX

Čak 15 mjeseci otkako je ruski investitor Viktor Vekselberg uplatio 12 milijuna eura za kupnju dubrovačkog hotela Belvedere taj novac i dalje stoji na računu suda. Obnova jedinog neobnovljenog dubrovačkog hotela na predivnoj lokaciji tako stoji, a još jedan investitor ogorčen je situacijom u Hrvatskoj te najavljuje i povlačenje iz cijelog projekta ako se pravna situacija uskoro ne razriješi.

Veliki potencijal

U međuvremenu, Vekselbergova hrvatska tvrtka Vila Larus, koja je kupac hotela Belvedere, angažirala je tijekom ovog ljeta desetak stranih i domaćih arhitekata, među kojima su i neka najveća imena svjetske arhitekture koje zasad drže u tajnosti. Arhitektima je dana uputa da naprave idejni nacrt za hotelski kompleks visoke kategorije koji odražava opuštenu, luksuznu i nadahnjujuću atmosferu, a mora biti dizajniran na način da se u cijelosti uklopi u prirodni okoliš. Hotel Belvedere veliki je turistički potencijal na lokaciji od čak 45 tisuća četvornih metara u elitnom dubrovačkom dijelu Ploče pa su se potencijalna ulaganja dosad procjenjivala na iznose i do 180 milijuna eura.

- Društvo je trenutno u postupku evaluacije podnesenih idejnih rješenja te je spremno za razvoj detaljnijih planova, ali nikakva daljnja visoka ulaganja ne mogu biti odobrena u situaciji gdje postoji pravna nesigurnost ili dok se ne dobije od strane države jamstvo kojim bi predmetna investicija bila zaštićena - poručuju iz Vekselbergove tvrtke Vila Larus.

Parnični postupak

Realizaciju cijelog projekta zakomplicirao je parnični postupak koji je nakon prodaje hotela Belvedere u stečaju pokrenula tvrtka Cleoston LTD protiv Ine i tvrtke Vila Larus radi poništenja prodaje. Taj je postupak u početnoj fazi, a uplaćeni novac još na računu suda umjesto na računima Ine, bivših zaposlenika Belvederea i ostalih vjerovnika iz stečaja. Na taj način stečajni postupak još nije okončan. Cijeli postupak zakomplicirao je poduzetnik Zvonko Stojević koji stoji iza tvrtke Cleoston LTD, a koji je nekadašnji većinski vlasnik hotela prije pokretanja stečaja. Stojević tvrdi da Ina na skupštini vjerovnika u listopadu 2012. nije smjela imati pravo glasa pa su upitne sve odluke donesene u stečajnom postupku.

Pravna situacija

Iz Vekselbergove tvrtke poručuju da su u stalnom kontaktu s državnim agencijama i brojnim ministarstvima te ih redovno izvještavaju o statusu problema koji priječe realizaciju projekta. Zbog cijele situacije iz Vile Larus poručuju da je Vekselberg spreman i povući se iz projekta.

- Kao i svaki razborit investitor, inzistira na rješavanju pravne situacije prije daljnjih ulaganja te je spreman i povući se iz projekta ako postane očito da se to neće razriješiti. Dođe li do toga, postavlja se pitanje tko će snositi troškove štete - kažu u Vili Larus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:19