Milivoj Ćeran

Hrvatski rekorder u umjetničkim kampanjama: Knjigom o nordijskoj mitologiji profesor iz Zagreba na Kickstarteru prikupio više od 54.000 dolara

Kampanja traje do sredine ožujka, a zagrebački profesor već je debelo premašio svoj prvotni cilj od 9000 dolara
Milivoj Ćeran
 Arhiva /

Zagrebački profesor Milivoj Ćeran uspostavio je hrvatski rekord u umjetničkim crowdfunding kampanjama - za svoju knjigu “Norse Mythology” na Kickstarteru je prikupio više od 54.000 dolara.

Kampanja traje do sredine ožujka, a Ćeran je već debelo premašio svoj prvotni cilj od 9000 dolara. Naime, Odin, Thor, Loki i drugi nordijski mitološki likovi prikupili su mu taj iznos već u prva tri sata kampanje. Knjigu piše i ilustrira već devet godina, a lani ju je odlučio dovršiti i podijeliti sa svijetom.

U tome su mu pomogle kolege iz svijeta fantasyja. Predgovor za Norse Mythology napisao je John Howe, kanadski ilustrator “Lord of the Ringsa” i “Hobbita”, koji mu je pomogao i u organiziranju same kampanje. Budući da se na Kickstarter nije moguće prijaviti ako ste iz Hrvatske, Ćeran je pomoć potražio kod prijatelja Jona Schindehettea koji vodi platformu Art Order. Videotrailer za kampanju izradio je Zdenko Bašić, animator kojeg šira publika poznaje po spotovima za 2 Cellos te bajkovitim slikovnicama iz hrvatske baštine.

- Osim Amerike, narudžbe za knjigu dolaze iz Velike Britanije, Norveške, Švedske, Njemačke, Francuske, Kanade, Španjolske, pa čak i iz Brazila i Izraela. Naravno, tu su i narudžbe iz Hrvatske - otkrio je Ćeran.

Knjiga se trenutno može kupiti na Kickstarteru po cijeni od 25 dolara, s time da se plaća i poštarina. Ilustrator je nedavno uspio dobiti povoljniju ponudu za dostavu, pa je cijena poštarine prepolovljena. Primjerice, dostava za Hrvatsku prije je bila 39 dolara, a sada je oko 20 dolara, što mu je dovelo nove kupce.

Arhiva

Milivoj Ćeran radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a posljednih 15 godina slobodno vrijeme krati crtanjem fantasy ilustracija. Gotovo sve svoje radove prodaje u Americi, pa je do sada crtao za nekoliko najvećih brendova kompjuterskih igrica kao što su “World of Warcraft”, “Dungeons & Dragons” i “Pathfinder”, a radio je i za kompanije Wizards of the Coast, Paizo, Sony Online Entertainment te za Marvel, poznatog izdavača stripova. U početku se bavio dječjim ilustracijama, no ubrzo su njegove vile i vilenjake zamijenili orke, sjekire, čudovišta i demoni. Crteži koje radi u svom ateljeu u Zaprešiću prava su umjetnička djela, pa mu za manje formate u prosjeku treba tri do šest dana, a za veće otprilike tri tjedna.

Inspiraciju pronalazi u svojoj okolini, radovima drugih ilustratora, kompjuterskim igrama te fantastičnim i povijesnim filmovima.

- Moj stil je izrastao na kombinaciji elemenata i utjecaja ilustracije, filma, stripa, slikarstva i pop-kulture - izjavio je Ćeran.

Ćeran je dobio ponude za posao u SAD-u i Kini, no otkrio nam je kako su one stigle u nezgodnom trenutku. Tako ga je jedan američki proizvođač kompjuterskih igara htio pridobiti u vrijeme kada je imao drugi projekt u izradi, a u Kinu je pak trebao otići na minimalan rad od tri godine, što mu je bilo predaleko.

Milivoj Ćeran odlučio je ostati u Hrvatskoj i posvetiti se svojem nastavničkom, ali i ilustratorskom pozivu. Nakon što završi kampanja i pošalje sve nagrade svojim kupcima, počet će pripremati nastavak, knjigu “Norse Mythology Art Book 2”.

Arhiva
Norse Mythology

- Ideja mi je napraviti seriju knjiga i jednog ju dana objaviti kao veliku i bogatu cjelinu - najavio je Ćeran.

Od izdavačkih kuća do sada nije dobio ponudu, tako da će knjiga i dalje ostati u vlastitoj nakladi. Kada ju napokon objavi, poslat će ju stranim izdavačima kako bi ju mogli prevesti i objaviti izdanja na svojem jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41