FOUR SEASONS

PROJEKT STOLJEĆA NA HVARU: STIŽE MOĆNI LANAC S INVESTICIJOM OD ČAK MILIJARDU KUNA U građevinski netaknutoj uvali gradit će velebni luksuzni kompleks

Uvala Brizenica na Hvaru, mjesto gradnje kompleksa Four Seasons
 Jakov Prkić / Hanza Media

Nakon nekoliko godina čekanja, krajem ove godine napokon bi trebala početi gradnja luksuznog resorta poznatog hotelskog lanca Four Seasons na otoku Hvaru, točnije u pitoresknoj uvalici Brizenica pokraj Starog Grada.

Riječ je o greenfield investiciji kojom ovaj poznati hotelski operator dolazi u Hrvatsku, točnije u ovaj dio Europe.

Investitor je Arqaam Capital iz Dubaija, koji planira investirati u resort sa svim blagodatima luksuza, i to oko milijardu kuna.

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak se u centru Londona u hotelu Four Seasonsa pokraj Towera sastao s predstavnikom investitora Dennisom Wijsmullerom, izvršnim direktorom i suosnivačem ove investicijske banke, da bi razmotrili kako mogu ubrzati ovu investiciju koju je država proglasila strateškim ulaganjem prošle godine.

Inače, ministar je u Londonu na dvodnevnom službenom putovanju. Naime, resort će imati hotel sa 120 soba i 100 luksuznih vila te apartmane, planirano je 240 smještajnih jedinica te 797 kreveta, a sagradit će se na dosad građevinski netaknutom terenu. Naravno, uredit će se i dodatni sadržaj poput restorana, igrališta, privatnih bazena, fitness centra, teniskih terena i butika.

Na projektu će biti angažirani svjetski arhitekti i dizajneri iz poznatih kuća kao što su Gensler Architects, Scott Brownrigg te Richmond Hospitality Design i Tihany Design. Nakon otvorenja 2019. ili 2020. godine zaposlit će 320 djelatnika.

- Ovaj je projekt usklađen s tamošnjim prostornim planom i svim dokumentima. Sada će se još u hodu rješavati preostali detalji s lokalnom samoupravom. Ova će investicija u vrlo kratkom roku krenuti s realizacijom. Osim što će novo odmaralište pridonijeti kvaliteti smještajne ponude na otoku i zaposliti više od 300 ljudi, ta će investicija svakako pokrenuti i ostale potencijalne investitore da obrate veću pozornost i potraže mogućnosti za ulaganja u našoj zemlji - rekao je ministar.

Dodao je da nakon gradnje ovih kapaciteta s četiri i pet zvjezdica cjelokupna destinacija mora podići kvalitetu svojih proizvoda i usluga, živopisno opisujući kako će Hvar dobiti svojevrsni Porsche u hotelskom biznisu.

Inače, investitoru predstoji još izdavanje lokacijske i građevinskih dozvola nakon što je "prošla" studija utjecaja na okoliš, na koju nije bilo primjedbi. Također, u planu je i gradnja zaobilaznice od tri kilometra kojom bi se direktno dolazilo do novog odmarališta.

- Ne možemo reći da smo dosad imali problema s dobivanjem dozvola i rješavanjem dokumentacije s hrvatskom administracijom. Ovo je naša prva investicija i drago nam je da imamo iza sebe takvog hotelskog operatera koji dolazi prvi put u Hrvatsku. Ujedno, ovo je naša prva investicija u hotelijerstvo. Odlučili smo se za Hrvatsku jer je to predivna zemlja i ima predivnu obalu. Puno puta bio sam privatno u Hrvatskoj i oduševljen sam - naveo je Wijsmuller.

U hotelskom lancu koji u 43 zemlje svijeta upravlja s čak 105 hotela, i to u poznatim svjetskim destinacijama poput Londona i New Yorka, vrlo su zadovoljni da dolaze na tržište Hrvatske, koju smatraju jednom od najbrže rastućih odredišta u svijetu.

- Hrvatska je jedno od vodećih europskih turističkih tržišta, popularna odmorišna destinacija za turiste iz cijeloga svijeta. Naš projekt na otoku Hvaru, znanom po bogatoj kulturnoj baštini i zadivljujućoj ljepoti prirode, predstavlja izvrsnu priliku za daljnje jačanje naše prisutnosti u Europi te istodobno u Hrvatsku donosi vrhunsku kvalitetu usluge i ponude, po kojoj je Four Seasons globalno poznat. Kada ulazimo na novo tržište, uvijek nastojimo pronaći najbolju lokaciju i najbolje partnere koji nam mogu pomoći u stvaranju prvoklasnog, luksuznog doživljaja. Hvar nam nudi dobitnu kombinaciju - vrhunsku lokaciju u uvali Brizenica i snažno partnerstvo s investicijskom bankom Arqaam Capital, iskusnim partnerom koji dijeli našu viziju za dovođenje novog, luksuznog doživljaja u Hrvatsku. Veselimo se što ćemo našim gostima, luksuznim putnicima iz cijeloga svijeta, ponuditi doživljaj Four Seasons resorta u jednoj od najbrže rastućih odmorišnih destinacija u Europi i svakako ćemo nastaviti otkrivanje novih mogućnosti za ulaganje u Hrvatskoj kako bismo dodatno ojačali našu prisutnost ovdje - zaključio je Kash Gohil, potpredsjednik sektora globalnog razvoja i planiranja u kompaniji Four Seasons Hotels and Resorts.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52