FOUR SEASONS

PROJEKT STOLJEĆA NA HVARU: STIŽE MOĆNI LANAC S INVESTICIJOM OD ČAK MILIJARDU KUNA U građevinski netaknutoj uvali gradit će velebni luksuzni kompleks

    AUTOR:
    • Barbara Ban

  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2017. u 16:18

Jakov Prkić / Hanza Media

Uvala Brizenica na Hvaru, mjesto gradnje kompleksa Four Seasons

Nakon nekoliko godina čekanja, krajem ove godine napokon bi trebala početi gradnja luksuznog resorta poznatog hotelskog lanca Four Seasons na otoku Hvaru, točnije u pitoresknoj uvalici Brizenica pokraj Starog Grada.

Riječ je o greenfield investiciji kojom ovaj poznati hotelski operator dolazi u Hrvatsku, točnije u ovaj dio Europe.

Investitor je Arqaam Capital iz Dubaija, koji planira investirati u resort sa svim blagodatima luksuza, i to oko milijardu kuna.

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak se u centru Londona u hotelu Four Seasonsa pokraj Towera sastao s predstavnikom investitora Dennisom Wijsmullerom, izvršnim direktorom i suosnivačem ove investicijske banke, da bi razmotrili kako mogu ubrzati ovu investiciju koju je država proglasila strateškim ulaganjem prošle godine.

 

Inače, ministar je u Londonu na dvodnevnom službenom putovanju. Naime, resort će imati hotel sa 120 soba i 100 luksuznih vila te apartmane, planirano je 240 smještajnih jedinica te 797 kreveta, a sagradit će se na dosad građevinski netaknutom terenu. Naravno, uredit će se i dodatni sadržaj poput restorana, igrališta, privatnih bazena, fitness centra, teniskih terena i butika.

Na projektu će biti angažirani svjetski arhitekti i dizajneri iz poznatih kuća kao što su Gensler Architects, Scott Brownrigg te Richmond Hospitality Design i Tihany Design. Nakon otvorenja 2019. ili 2020. godine zaposlit će 320 djelatnika.

- Ovaj je projekt usklađen s tamošnjim prostornim planom i svim dokumentima. Sada će se još u hodu rješavati preostali detalji s lokalnom samoupravom. Ova će investicija u vrlo kratkom roku krenuti s realizacijom. Osim što će novo odmaralište pridonijeti kvaliteti smještajne ponude na otoku i zaposliti više od 300 ljudi, ta će investicija svakako pokrenuti i ostale potencijalne investitore da obrate veću pozornost i potraže mogućnosti za ulaganja u našoj zemlji - rekao je ministar.

Dodao je da nakon gradnje ovih kapaciteta s četiri i pet zvjezdica cjelokupna destinacija mora podići kvalitetu svojih proizvoda i usluga, živopisno opisujući kako će Hvar dobiti svojevrsni Porsche u hotelskom biznisu.

Inače, investitoru predstoji još izdavanje lokacijske i građevinskih dozvola nakon što je "prošla" studija utjecaja na okoliš, na koju nije bilo primjedbi. Također, u planu je i gradnja zaobilaznice od tri kilometra kojom bi se direktno dolazilo do novog odmarališta.

 

- Ne možemo reći da smo dosad imali problema s dobivanjem dozvola i rješavanjem dokumentacije s hrvatskom administracijom. Ovo je naša prva investicija i drago nam je da imamo iza sebe takvog hotelskog operatera koji dolazi prvi put u Hrvatsku. Ujedno, ovo je naša prva investicija u hotelijerstvo. Odlučili smo se za Hrvatsku jer je to predivna zemlja i ima predivnu obalu. Puno puta bio sam privatno u Hrvatskoj i oduševljen sam - naveo je Wijsmuller.

U hotelskom lancu koji u 43 zemlje svijeta upravlja s čak 105 hotela, i to u poznatim svjetskim destinacijama poput Londona i New Yorka, vrlo su zadovoljni da dolaze na tržište Hrvatske, koju smatraju jednom od najbrže rastućih odredišta u svijetu.

 

- Hrvatska je jedno od vodećih europskih turističkih tržišta, popularna odmorišna destinacija za turiste iz cijeloga svijeta. Naš projekt na otoku Hvaru, znanom po bogatoj kulturnoj baštini i zadivljujućoj ljepoti prirode, predstavlja izvrsnu priliku za daljnje jačanje naše prisutnosti u Europi te istodobno u Hrvatsku donosi vrhunsku kvalitetu usluge i ponude, po kojoj je Four Seasons globalno poznat. Kada ulazimo na novo tržište, uvijek nastojimo pronaći najbolju lokaciju i najbolje partnere koji nam mogu pomoći u stvaranju prvoklasnog, luksuznog doživljaja. Hvar nam nudi dobitnu kombinaciju - vrhunsku lokaciju u uvali Brizenica i snažno partnerstvo s investicijskom bankom Arqaam Capital, iskusnim partnerom koji dijeli našu viziju za dovođenje novog, luksuznog doživljaja u Hrvatsku. Veselimo se što ćemo našim gostima, luksuznim putnicima iz cijeloga svijeta, ponuditi doživljaj Four Seasons resorta u jednoj od najbrže rastućih odmorišnih destinacija u Europi i svakako ćemo nastaviti otkrivanje novih mogućnosti za ulaganje u Hrvatskoj kako bismo dodatno ojačali našu prisutnost ovdje - zaključio je Kash Gohil, potpredsjednik sektora globalnog razvoja i planiranja u kompaniji Four Seasons Hotels and Resorts.

ELIPSO

Izdvajamo