BESPLATNE RADIONICE U ŠEST GRADOVA

KAKO DOBRO PLANIRATI OSOBNI PRORAČUN Pet pravila do uspjeha

    AUTOR:
    • Doc. dr. sc. Dajana Barbić ,
    • Andrea Lučić

  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2017. u 11:56

Cakovec, 081217.
Financijska radionica u Cakovcu u organizaciji Hanza Medie.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Neka neuspjeh ne bude vaša opcija. Postupno uvodite rezove jer nitko se ne želi pridržavati proračuna koji ga lišava svakog oblika zabave u životu. Ipak, žrtovanje je dio cijelog procesa

Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom nije zapitala gdje je nestao novac od plaće. Neki od nas, nažalost, to pitanje si postavljaju iznimno često, posebno u drugoj polovici mjeseca.

Kako bismo izbjegli probleme prezaduženosti i naučili živjeti u skladu s vlastitim financijskim mogućnostima, moramo kreirati osobni proračun ili budžet. Budžetirati zapravo znači potrošiti svaku kunu naših primanja na papiru, prije nego što je mjesec uopće započeo. Mnogi vrlo često misle da sve konce kućnih financija sasvim solidno dobro drže u glavi, ali pametan pamti, a mudar zapisuje. Ovaj koji pamti, uglavnom pamti ono što mu odgovara, a mnogo toga netragom isčezne.

Kao i u svemu, uvijek je najvažniji stav da ste vi upravljač vlastitog života, a ne žrtva slijeda određenih događaja - bez obzira na to koliko zarađujete. Neka neuspjeh ne bude vaša opcija. Postupno uvodite rezove jer nitko se ne želi pridržavati proračuna koji ga lišava svakog oblika zabave u njegovu životu. Ipak, upamtite da je žrtvovanje dio procesa uspješnog upravljanja osobnim financijama te da je ponekad u sadašnjosti nužno da sami sebi više puta kažemo “ne” kako bismo si u budućnosti mogli reći veliko “da”.

Evo nekoliko smjernica za uspješno izradu i upravljanje proračunom.

1. Neka proračun bude jednostavan.

Za uspješno vođenje proračuna vrlo je važno otvoriti odgovarajući broj kategorija potrošnje koje će biti u skladu s našim realnim navikama (stanovanje, hrana, režije, prijevoz). Moramo imati dovoljno kategorija kako bismo pokrili sve oblike potrošnje, ali ipak ne previše kako naš proračun ne bi bio previše kompleksan.

2. Uspostavite proračun za dovoljno dugo razdoblje kako biste vidjeli rezultate.

Poželjno je proračun sastavljati za razdoblje “od plaće do plaće”, odnosno period od mjesec dana. Osim toga, bilo bi dobro sastaviti i godišnji proračun. Naime, proračunom od mjeseca do mjeseca možete prilagoditi dnevne troškove života i račune, ali godišnji proračun će vam pomoći da planirate veće i rjeđe troškove, poput odlaska na godišnji odmor.

3. Kreirajte fond štednje za crne dane.

Može vam pomoći u financiranju neočekivanih troškova poput medicinskih računa, velikog kvara automobila, gubitka posla. Poželjno je da u fondu uštedite iznos sredstava dovoljan za financiranje vaše uobičajene potrošnje tijekom tri do šest mjeseci. Jednom kada to postignete, vaša financijska stabilnost bit će puno veća dođe li do bilo kakvog većeg izdatka, a vaš proračun gotovo neugrožen.

4. Pobrinite se da su svi uključeni u proces kreiranja i upravljanja proračunom.

Na istoj poziciji kao i vi. Bilo da vaš proračun utječe na vašeg supružnika, partnera ili djecu, ključno je da svi budu informirani o utvrđenom financijskom planu. Naime, ako u istom kućanstvu postoje dvije ili više osoba sa znatno različitim stavom o novcu, to će prije ili kasnije dovesti do problema. Jednako tako, važno je da pokušate biti otvoreni sa svojim najbližima i informirate ih o svojim financijskim ciljevima. Na taj način možete kreirati sustav podrške koji će vam pomagati u trenucima kada vaša samokontrola bude u padu.

5. Prilagodbe u proračunu radite usput.

Ako u nekom trenutku shvatite da vaši prioriteti i ciljevi koje ste definirali ne odgovaraju realnosti koju živite, pretpostavite da je vaš plan spreman za izmjenu. Važno je da vaši ciljevi uvijek budu usklađeni s vašim financijskim mogućnostima, a prioriteti koje ste si postavili zaista budu važni u danom trenutku. Sve ostalo dovest će vas na put financijskih problema.

Financije za svakoga u Čakovcu: Što smo naučili?

Docentice Ekonomskog fakulteta Andrea Lučić i Dajana Barbić održale su radionicu ‘Financije za svakoga’ u dvorani prepunoj zainteresiranih građana u Čakovcu.

Cakovec, 081217.
Financijska radionica u Cakovcu u organizaciji Hanza Medie.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Krešimir i Vanja Sučević-Međeral

 

KREŠIMIR i VANJA SUČEVIĆ-MEĐERAL
Financijska radionica pomogla nam je da si razjasnimo koncept i još jednom potvrdimo tu tmurnu perspektivu naših budućih mirovina. Treba štedjeti više, zato ćemo već ovaj vikend donijeti novi plan.

Cakovec, 081217.
Financijska radionica u Cakovcu u organizaciji Hanza Medie.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Leon Grgić

 

LEON GRGIĆ (umirovljenik)
Prije desetak godina počeo sam primjenjivati pravila financijski odgovornog ponašanja i štedjeti za mirovinu. U školi te tome ne uče i zato, ako sam ne naučiš ili ne dođeš na ovakvu radionicu, nećeš saznati pravila financijski pismenog ponašanja.

Cakovec, 081217.
Financijska radionica u Cakovcu u organizaciji Hanza Medie.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Dolores Malinar

 

DOLORES MALINAR (ekonomistica)
Docentice su me oduševile. Puno smo naučili - zanimaju me i bihevioralna ekonomija i uvjeti za sigurnu budućnost. Već sada štedim za mirovinu, ne znam hoću li moći i više, ali ću svakako štedjeti s veseljem.

 

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i UMFO-a, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

 

Izdvajamo