BRŽE DO DOZVOLA

KREĆE DIGITALNI KATASTAR Od 11. travnja kreće servis digitalni geodetski elaborat, svi podaci će biti online, besplatno

Ilustracija, katastar
 Jakov Prkić / Hanza Media

“Vrijeme je za digitalni katastar. Svi podaci će biti online i više se neće plaćati naknade za njih”, poručio je jučer Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, najavivši da će 11. travnja pokrenuti sustav digitalnog geodetskog elaborata.

Šantek je to najavio na okruglom stolu koji je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca i tumači da je to veliki korak jer se napokon uvodi sustav bez papira. Projekt je financiran zajmom Svjetske banke.

Brži postupak

Godišnje se u Hrvatskoj izradi oko 60 tisuća geodetskih elaborata, a sada će se sve od početka do kraja moći izraditi u digitalnoj formi, čime se i skraćuje i pojeftinjuje cijeli postupak koji je važan za građane i investitore kad kupuju ili izgrade nekretninu.

Naime, da bi se bilo koji objekt evidentirao u katastru i zemljišnoj knjizi, geodetski stručnjak mora izraditi geodetski elaborat kojim se na česticu zemlje ucrtava objekt, a to je znalo potrajati. Damir Šantek objašnjava da će, osim toga što će geodetima sada svi podaci biti dostupni online, i sama izrada elaborata biti standardizirana jer će sustav upozoravati na pogreške u izradi.

“Tako je konačni rezultat uvijek tehnički ispravan elaborat”, naglašava Šantek.

Digitalizacijom se napokon osigurava i jedinstveno postupanje svih katastarskih ureda prilikom pregleda i potvrđivanja elaborata na razini cijele Hrvatske.

“S druge strane, to će značiti manje zahtjeva za izdavanje podataka na šalteru i manji obim posla u pisarnici u vezi sa zaprimanjem predmeta kako bi se djelatnici mogli prerasporediti na ostale poslove i projekte poput ispravaka pogrešaka u podacima ili novih katastarskih izmjera”, poručuje Šantek.

Inače, za 70 posto teritorija Hrvatske još se primjenjuju katastarski planovi nastali sredinom 19. stoljeća. Na okruglom stolu “Digitalni katastar - osnovni preduvjet razvoja Republike Hrvatske” spomenuto je da se već desetak godina provodi program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra pod nazivom “Uređena zemlja”, a zbog golemog se obima posla očekuje da bi tek 2020. godine sve moglo biti u potpunosti sređeno.

Skup projekt

Pritom, naravno, neće za cijeli teritorij države biti provedene katastarske izmjere - za izradu novih prostornih registara trebalo bi barem 20 godina i 10 milijardi kuna - nego će se osuvremeniti raznim tehničkim metodama.

Drugim riječima, podaci i dalje često neće posve odgovarati stvarnom stanju, ali će svi biti digitalni i barem približno točni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:21