AMAZON PRESTIGAO GOOGLE

AMAZON POSTAO DRUGA NAJVRJEDNIJA TVRTKA NA SVIJETU Njegov osnivač Jeff Bezos sada je 'težak' 130 milijardi dolara

    AUTOR:
    • Lea Balenović

  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2018. u 15:18

Jeff Bezos, owner of The Washington Post, delivers remarks at the grand opening of the Washington Post newsroom in Washington January 28, 2016. REUTERS/Gary Cameron - RTX24G34
Gary Cameron / REUTERS

Jeff Bezos

 

Amazon je prestigao Googleov Alphabet te je postao druga najvrjednija svjetska kompanija, obavještava CNN.

Vrijednost ove tvrtke već neko vrijeme raste, a u veljači je skinula Microsoft s trećeg mjesta po tržišnoj vrijednosti. Unutar mjesec dana “podigla” se za još jedno mjesto.

Amazon trenutno vrijedi 768 milijardi dolara, dok je vrijednost kompanije u čijem je Google vlasništvu, Alphabet, 762 milijarde. Ipak, obje tvrtke su daleko od Applea koji i dalje drži prvo mjesto na ovoj listi sa svojih 889 milijarde dolara.

Pretpostavlja se da je na ovu promjenu utjecao Facebookov skandal vezan uz puštanje podataka korisnika te optužbe na račun Googlea, Facebooka i Twittera zbog omogućavanja širenja lažnih informacija koje su potencijalno potaknule glasače da odaberu Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Iz tog razloga Google trenutno ulaže 300 milijuna dolara u Google News Initiative koja bi trebala iskorijeniti lažne vijesti, kako piše na njihovom blogu.

Rast Amazonove tržišne vrijednosti ujedno je i dodatni plus osobnom bogatstvu njegova izvršna direktora i osnivača Jeffa Bezosa koji je sa svojih 130 milijarde dolara trenutno najbogatija osoba na svijetu.

Bezos je osnovao Amazon u svojoj garaži u Seattleu 1994. te posjeduje 16% dionica tvrtke zbog koje ga je Forbes stavio na prvo mjesto svoje liste svjetskih milijardera.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo