ISTRAŽIVANJE

AUSTRIJSKI ULAGAČI OCIJENILI: Hrvatska je manje atraktivna nego lani i ima ‘slab platni moral’. Srbija postaje sve bolja  

Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste banke
 Arhiva

Hrvatska će i ove godine biti atraktivna lokacija za austrijska ulaganja, no sve veću konkurenciju predstavlja joj Srbija. Poruka je to s današnjeg predstavljanja istraživanja među austrijskim ulagačima, koje je predstavljeno u Društvu hrvatskih književnika.

Kako pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, gospodarsku klimu u Hrvatskoj u narednih 12 mjeseci pozitivnom ocjenjuje 46 posto ispitanika, austrijskih ulagača. Prije godinu dana, pozitivnu ocjenu gospodarskoj klimi u Hrvatskoj dalo je 55 posto ispitanika. I dok je lani 31 posto anketiranih očekivalo da će gospodarska klima ostati ista, u novom je istraživanju njihov broj narastao na 46 posto.

Pozitivno je što se smanjio broj onih koji očekuju slabljenje gospodarske klime, s lanjskih 13 na samo osam posto.
I dok je optimizam po pitanju gospodarske klime u Hrvatskoj u blagom padu, u Srbiji on, barem ako se pitaju austrijski ulagači, raste. Naime, u prošlogodišnjem je istraživanju pozitivna očekivanja o gospodarskoj klimi u Srbiji imalo 35 posto anketiranih austrijskih biznismena, a ove je godine taj udio skočio na 45 posto. To je još uvijek za nijansu manje nego u Hrvatskoj, ali skok Srbije na ljestvici vidljiv je i po ostalim kategorijama istraživanja.
Kao najveće probleme poslovanja u Hrvatskoj austrijski ulagači navode pravnu nesigurnost, preveliku birokratiziranost i tešku predvidljivost gospodarske politike. Žale se i na slab platni moral, a posebno ih brine sve manja raspoloživost radne snage.
Istraživanje je Advantage Austria u listopadu i studenom prošle godine proveo na uzorku od 98 austrijskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj, provedeno je i u nizu drugih zemalja koje su važne za austrijsko gospodarstvo. Radi se o drugom po redu takvom godišnjem istraživanju.
Austrija spada među zemlje čiji su ulagači najviše investirali u hrvatsko gospodarstvo. Prema podacima HNB-a, ukupna austrijska ulaganja u Hrvatsku do kraja rujna prošle godine dosegla su 3,9 milijardi eura. U Hrvatskoj posluje oko 650 austrijskih tvrtki.

"Sve veći problem u Hrvatskoj je nedostatak radne snage. Ipak, treba priznati da to nije problem s kojim se suočava samo Hrvatska, to je problem i u Slovačkoj", rekao je predsjednik uprave Erste & Steiermärkische Bank Christoph Schöfböck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08