U ČEKANJU PONUDA

DIO RADNIKA ULJANIKA RAZOČARAN SINDIKATIMA 'Nemamo više povjerenja u nikoga i sve se radi iza naših leđa'

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Uljanikovci su razočarani svojim sindikatima pa su prije dva tjedna i nakon skupštine pulskog brodogradilišta kada je amenovano da se krene u dokapitalizaciju, odnosno potragu za strateškim partnerom osnovali Stožer za obranu brodogradnje. Riječ je o stožeru koji trenutno okuplja samo djelatnike pulskog brodogradilišta, ali kako nam kaže jedan od osnivača stožera Deni Širol, želja je da se okupe i radnici Trećeg maja iz Rijeke koji također posluje u Uljanik grupi, ali i drugih hrvatskih brodogradilišta.

„Pošto smo svjedoci ovih dana da je s goreg otišlo u najgore.. Pošto uprava misli namaknuti milijune za 3. maj a ne znamo prodajom čega točno. Koje to imovine? Svi naši pokušaji komunikacije s upravom nisu urodili plodom. Pošto od tri sindikata, dva (SIKD i SMH) s nama ne komuniciraju i odbijaju suradnju počeli smo razmišljati preuzeti inicijativu. I zato ovim putem vas, radnike, pitamo: Jeste li spremni izaći na prosvjed, organiziran s naše strane uz podršku svih unutrašnjih i vanjskih inicijativa?", piše nam plakatu kojim pozivaju radnike da se okupe.

Širol, koji je i sam mali dioničar Uljanika, veli nam da je do razgovora došlo samo s jednim od tri sindikata koji djeluju u Uljaniku – Jadranskim sindikatom. Ostala dva – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat metala, veli, ih ne podržavaju.

- Nemamo više povjerenja u nikoga i sve se radi iza naših leđa. Niti sindikati, niti mi znamo tko su potencijalni strateški partneri i što nude, odnosno hoće li podržati brodogradnju, hoće li biti marine ili ne. Od svega smo odsječeni, veli nam Širol koji je stožer pokrenuo s kolegama Markom Alvižem, Samirom Hadžićem i Frankom Belasom.

Veli da na te informacije radnici imaju pravo, posebno mali dioničari kao on koji su svojedobno ušli u radničko dioničarstvo.

- Znam da smo kao vlasnici dionica i mi vlasnici i možda ispada da nismo vodili računa kako se radilo. Činjenica je da je većina nas kupila dionice kako bismo ih jednog dana prodali i na njima zaradili. Nismo se gledali kao da smo vlasnici, a od sindikata smo računali da će o našim pravima i svemu voditi računa, ali oni nisu radili za nas nego upravu. Na kraju ispada da se ništa ne bi bilo saznalo da nije došlo do neisplate plaća. Sve je onda izašlo na vidjelo, istaknuo je Širol.

Predsjednik Sindikata metalaca u Uljaniku i član Nadzornog odbora Đino Šverko veli da će oni i njihovi kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije tek zauzeti stav prema ovom stožeru, ali da nisu suradnju s njima, niti s trećim sindikatom u Uljaniku jer su ih iznevjerili te su interne informacije s njihovih sastanaka iznosili u javnost.

- Sindikat ima svoje poslanje i ulogu i toga se nastojimo držati. Nismo manje borbeni i kada bude trebalo, pokazat ćemo zube. Trenutno je do petka otvoren je „data room“ za potencijalne investitore gdje se mogu vidjeti svi podaci o poduzeću, plaća je došla. Ne znamo koji je okidač za osnivanje stožera. Vidjet ćemo što će se dešavati kada dođe investitor i hoće li tada biti jao. Na skupštini se 97 posto ljudi izjasnilo da želi dokapitalizaciji i idemo u tom smjeru. Kolege iz stožera se postavljaju iznad nas, čak su me za vrijeme prosvjeda htjeli tući. To mi je neprihvatljivo i ne vidim razloga zašto bih s takvima surađivao, kazao je Šverko.

Dodao je da su s upravom zatražili sastanak početkom tjedna da se vidi što dalje.

- Očekujemo da će nas informirati o strateškim partnerima. Službeno su stigla dva pisma namjere, a govori se o još nekim imenima. Drugi tjedan ćemo znati više, zaključio je Šverko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:51