NOVA ULAGANJA

FOTO: VELIKA INVESTICIJA BRODOSPLITA Najavili gradnju dva suha doka u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura

 
Projekcija suhog doka u brodogradilištu Brodosplit
 Brodosplit

Iz Brodograđevne industrije Split d.d. najavili su investiciju izgradnje dva suha doka u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura. Veći dok, dimenzija 200 m duljine, 45 m širine i 10 m dubine predviđen je kao dok zatvorenog tipa s čeličnom konstrukcijom, a nalazit će se pokraj prvog navoza na takozvanom “Malom mulu”. Drugi dok, duljine 100 m, širine 18 m i dubine 9 m, trebao bi se izgraditi u zatvorenoj hali Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO-a).

Za projekt je izrađena idejna dokumentacija, a trenutno se provode geotehnički istražni radovi koje provodi riječka tvrtka Geotech, specijalizirana za geotehnička istraživanja i ispitivanja, projektiranje, nadzor i savjetovanje u geotehničkom inženjerstvu. Po završetku istražnih radova, uslijedit će ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole, a nakon što se ispune svi preduvjeti, procijenjeno vrijeme gradnje dokova je između dvije i pol te tri godine, navode iz Brodosplita.

Brodosplit
Projekcija suhog doka u brodogradilištu Brodosplit

Dokovi su prvenstveno zamišljeni za gradnju novih brodova, a predviđeno je da se u njima grade jahte, putnički brodovi i brodovi za krstarenja te vojni brodovi.

Trenutno ni jedno brodogradilište u Hrvatskoj nema suhe dokove za gradnju brodova, već se služe navozima, dok primjerice Brodogradilište Viktor Lenac u Rijeci raspolaže s tri plutajuća doka za remont i preinake brodova. Ako se realizira, izgradnja suhih dokova u Brodosplitu omogućit će podizanje tehničko-tehnoloških kapaciteta i sposobnosti ovog brodogradilišta, budući da brodogradnja na čvrstim suhim dokovima omogućuje nešto jednostavnije i brže dovršavanje procesa gradnje.

Brodosplit
Projekcija suhog doka u brodogradilištu Brodosplit

Inače, u Europi suhe dokove u izgradnji novih brodova koriste brodogradilišta u Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Rumunjskoj, Španjolskoj te Ujedinjenom Kraljevstvu. Pritom je suhi dok u brodogradilištu Chantiers de l'Atlantique (dio južnokorejske korporacije STX) u Francuskom gradu Saint Nazaire, jedan od najvećih takvih dokova na svijetu.

Brodosplit
Projekcija suhog doka u brodogradilištu Brodosplit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:38