DISINFO LAB

GOOGLE ŽELI ISKORIJENITI 'FAKE NEWS' Tehnološki gigant ulaže 300 milijuna dolara u borbu protiv lažnih vijesti

 Mike Blake/File Photo / REUTERS

Google je na svom blogu objavio da će u sljedeće tri godine uložiti 300 milijuna dolara u projekt Google News Initiative, čiji je cilj iskorjenjivanje tzv. lažnih vijesti.

Prema Googleu, kompanija radi na razvoju sustava koji će prepoznati pogrešne informacije i njegovoj prilagodbi da pokaže što točnije rezultate. Iako ova tvrtka u Europi već nudi Digital News Initiative, novi projekt znači svjetsko širenje takvih napora.

- Pokrećemo Google News Initiative (GNI) kako bi pomogli napretku novinarstva u digitalnom dobu. GNI označava veliku prekretnicu u Googleovoj 15-godišnjoj posvećenosti novinarskoj industriji – piše na blogu.

Projekt ima tri specifična cilja; jačanje kvalitetnog novinarstva i točnosti borbom protiv krivih informacija (posebice tijekom izvanrednih događaja), razvoj poslovnih modela internetskih stranica koje pružaju vijesti i konačno, tehnološke inovacije, odnosno stvaranje novih alata koji bi pomogli novinarima u njihovom poslu.

- Kroz sljedeće tri godine uložit ćemo 300 milijuna dolara kako bi postigli te ciljeve. Google News Initiative pokazuje da su vijesti i kvalitetno novinarstvo Googleov prioritet – izjavila je Alphabetova kompanija.

Budući da je u prošlosti Google bio optuživan za lažne članke koji su se mogli naći na njegovoj platformi, borba protiv lažnih vijesti postala je jednim od ključnih ciljeva Googleove poslovne strategije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54