KUPNJA TVRTKE U STEČAJU

Gradska plinara Zagreb kupuje Elektrometal-distribuciju plina za 41 milijun kuna, novcem od prodaje namirit će se potraživanja 465 radnika

Arhivska fotografija
 Jurica Galoić / CROPIX

Gradska plinara Zagreb kupila je 100-postotni udjel u bjelovarskoj tvrtki Elektrometal - distribucija plina d.o.o., ponudivši 41 milijun kuna na usmenoj javnoj dražbi koja je održana u srijedu na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, izvijestio je glasnogovornik suda Tomislav Mrazović.

Gradska plinara Zagreb, dodaje Mrazović, formalno će postati vlasnik nakon što uplati licitirani iznos, za što ima rok od osam dana.

Tvrtka Elektrometal - distribucija plina d.o.o. prodavala se u stečajnom postupku Elektrometala d.d., koji je bio stopostotni vlasnik udjela u Elektrometal-distribuciji plina.

Stečajni upravitelj Elektrometala Franjo Otročak ranije je potvrdio da vlada veliki interes tržišta za udjelom u Elektrometal-distribuciji plina, koja se prodavala po početnoj cijeni od 25 milijuna kuna.

Novcem od te prodaje namirit će se potraživanja 465 radnika Elektrometala u ukupnom iznosu od 7,78 milijuna kuna, dok će ostatak pripasti razlučnim vjerovnicima.

Gradska plinara Zagreb d.o.o. (GPZ) u srijedu poslijepodne je potvrdila da je na licitaciji održanoj na Trgovačkom sudu u Bjelovaru kupila tvrtku Elektrometal - distribucija plina, čime je, u skladu sa svojom strategijom razvoja, distribucijsko područje proširila na područje Bjelovara.

"Dio razvojnog plana Gradske plinare Zagreb je širenje distribucijskog područja na susjedne županije te smo se, slijedom toga, odlučili na ovaj poslovni potez. Danas je završila javna dražba, a po potpisivanju ugovora možemo govoriti o kupovini", izjavila je direktorica Gradske plinare Zagreb Tihana Colić.

Iz Gradske plinare Zagreb pritom ne iznose podatke o cijeni po kojoj su kupili Elektrometal - distribuciju plina.

Tvrtka Elektrometal - distribucija plina d.o.o. upravlja plinskom mrežom od gotovo 500 kilometara na području Bjelovara i devet općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije te pruža usluge operatera distribucijskog sustava za gotovo 15 tisuća korisnika. Posluje s dobiti koja je u 2016. godini iznosila nešto više od milijun kuna.

Opskrbljivač plinom na tom području je Gradska plinara Zagreb - Opskrba, koja je u kolovoza 2013. godine preuzela opskrbu prirodnim plinom na području koje je prije obavljao Elektrometal d.d. Naime, Elektrometalu d.d. je rješenjem Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) sredinom 2013. godine oduzeta dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe plinom, a zbog nepravodobnog ispunjavanja financijskih i tehničkih obveza.

Nad tvrtkom Elektrometal d.d. Trgovački sud u Bjelovaru je sredinom rujna prošle godine proglasio stečaj. Obveze posrnule bjelovarske tvrtke iznose 151 milijuna kuna, dok je vrijednost imovine, koja se sastoji od nekretnina, pokretnina i udjela u poduzećima (Metalna oprema Senj i Elektrometal - distribucija plina), procijenjena na 103,3 milijuna kuna. Najveći vjerovnici su Zagrebačka banka i Erste banka, koje potražuju ukupno 98,5 milijuna kuna. Stečajnim planom je, uz prodaju Elektrometal - distribucije plina, predviđena i prodaja Metalne opreme Senj za koju, prema riječima stečajnog upravitelja Franje Otročaka, također postoji interes kupaca, kao i prodaja nekretnina i pokretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:23