Objavili na Zagrebačkoj burzi

Hrvatski 'kralj kladionica' preuzeo 20 posto Granolia, kompanije koja je zbog Agrokora zapala u teškoće

Granoliev mlin Farina
 Arhiva

HOK osiguranje je kupilo dodatni paket dionica Granolia pa sada drži 19,5 posto temeljnog kapitala te kompanije koja je zapala u teškoće kao jedan od većih dovaljača Agrokora koji mu je posuđiivao novac, nad kojim je u srpnju prošle godine otvoren predstečajni postupak.

Granolio je veliki igrač u mlinarskoj industriji, a taj je biznis preuzet svojedobno od Agrokora.

HOK osiguranje je u vlasništvu tvrtke Zodaks, koja je u vlasništvu Danka Ćorića i Hrvoja Pezića. Ćorića se često u medijima predstavlja kao "kralja kladionica" jer je vlasnik lanca kladionica Super Sport. Inače, u Nadzornom odboru HOK osiguranja sjedi i Hrvoje Filipovć, direktor i vlasnik Granolia.

Trgovački sud u Zagrebu u predstečajnom postupku je već ispitao tražbine vjerovnika Granolia, priznavši ih u iznosu od 599,47 milijuna kuna, a najveće tražbine prijavile su banke i ostale financijske institucije.

Najveće priznato potraživanje prema Granoliju ima B2 Kapital (ranije su to bila potraživanja Privredne banke Zagreb) u iznosu od 115,9 milijuna kuna.

Vlasnik i direktor Granolia je Hrvoje Filipović, a predsjednik Nadzornog odbora je Franjo Filipović, nekad visokorangirani bankar koji je sjedio u upravama Zagrebačke banke i PBZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:43